Välkommen till Science city – aktiviteter inom teknik och naturvetenskap för alla åldrar!
I slutet av april 2023 arrangeras återigen Science City – en dag där alla bjuds in till en upplevelse full med spännande prova-på aktiviteter inom teknik och naturvetenskap. Detta år förvandlar man universitetsområdet i Växjö till ett experimenthus för en dag.
Science City välkomnar alla besökare, stora som små. Evenemanget bjuder på ett brett utbud av aktiviteter, här har du möjlighet att testa och prova på teknik på olika sätt exempelvis genom programmering, VR, spel, roliga tävlingar och mycket mer. Dagen arrangeras i samarbete med GoEpic.
Öppettider
Skolklasser: Kl 9-16
Allmänheten: Kl 12-16
Utställare Linnéuniversitetet
Skapa hållbara samhällen genom förnybar energi!
Går det att odla vindkraftverk från svampar, fånga elektricitet från mikroorganismer i våtmarker, göra sensorer av lökskal? Genom att samarbeta kan vi skapa miljöer som tar hänsyn till biologisk mångfald och skapar nya hållbara energisystem. Vi utforskar kombination av biomaterial, design och ”vild” el för att förbättra ekosystem, snarare än att förstöra dem.
Institutionen för design, Regenerative Energy Communities (REC)
Digitala labbet
Vågar du testa vår hemmagjorda dansmatta? Lär man sig bättre genom att använda AR? Testa själv genom att ta en tur inuti människokroppen eller i Pompei? Med vår greenscreen kan du bli vem som helst: kapten på ett piratskepp, USA:s president, djungeläventyrare eller kanske TV-programledare?
Institutionen för datavenskap och medieteknik
Mattetrolleri
Klarar du att knäcka kryptot?
Matematik eller trolleri: Kan vår student gissa kortet?
Institution för matematik
Algo - Den lille stora hjälten i havet
Det viktiga microalgerna - kom, kolla på alger i mikroskop och smaka på alger-smoothies!
Institutionen för biologi och miljö
Sugen på att börja plugga?
Här kan du prata med studenter från Linnéuniversitetet och testa studentlivet med VR!
Kommunikationsavdelningen
Spana in tekniken i en polisbil!
Polisstudenterna är på plats och visar dig.
Polisen
Kodcentrum
Koda ett spel, lös emojikoden, styr en mänsklig robot och pärla ditt namn i ASCII-kod!
Starkast vinner!
Hur bygger man den starkaste bron av det hållbara byggmaterialet trä samtidigt som man använder så lite material som möjligt? Kolla in alla olika typer av broar och tävla om att bygga den starkaste!
Institutionen för byggteknik
Coolaste industriroboten?
Provkör MIR-roboten, kanske kan du till och med få åka med?
Institutionen för maskinteknik
Utställare företag
STE(A)M-LABBET
Här får du chans att konstruera, programmera och laborera tillsammans med ”Mot nys höjder” och två av länets Science center noder: Vetenskapshuset i Markaryd och EPIC i Växjö. Förutom detta erbjuder vi flera andra upplevelser. STE(A)M står för Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics – och alla dessa ämnen ingår i de spännande utmaningar som du får möta hos oss.
BRICK SCALE AB
David Gustafsson, Brick Scale AB. Träffa tidigare vinnaren av LEGO Masters Sverige som visar upp sin fullskaliga Volvo V70 byggd i LEGO.
KUNGSMADSKOLAN
Svetssimulator. Testa AR-svetsning, som på riktigt men digitalt. Kolla hur en modern CNC-maskin fungerar.
WILLO AB
Kom och svarva ditt egna äpple. På Willo arbetar vi med skärande bearbetning och använder både svarv och fräs i vår produktion.
TEKNIKSPRÅNGET
Kom och testa din problemlösningsförmåga! Utmana dig själv i vår problemslösningshörna där du får möjlighet att lösa olika 3D-pussel och spel.
COMBITECH AB
Vi lever i en störd värld! Vi visar radiostyrda bilar, vi skapar en telekonflikt och visualiserar störningar. Du har även möjlighet att provköra.
FOGMAKER
Fogmaker släcker bränder, men hur? Visste du att en enda vattendroppe kan delas upp i 8 000 mikrodroppar, eller att en liter vatten kan expandera till 1 700 liter dimma? Se hur det fungerar, se dimman, och prova på att bygga en del av ett brandsläckningssystem!
IV PRODUKT
Ett bättre inomhusklimat för ökad inlärning i bland annat skolmiljö. Besök vår monter för att digitalt se hur ett miljö-och energieffektivt luftbehandlingsaggregat fungerar. Prova på att montera som vi gör i vår egen produktion.
TEKNIKUM
Testa på teknikprogrammet på Teknikum. Bygg katapulter, elmotorer och kolla in våra robotar. Du kan prata med våra elever och lärare.
VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT
Vi på Volvo CE i Braås älskar dumprar! Kom till vår monter och testa bland annat VR, svetsning och se hur sol och vind kan hjälpa oss att skapa nya drivmedel.
VÄXJÖ ENERGI AB
Vad är streamad värme? Hur produceras elen? Frågorna är många, vi kommer besvara dem genom att visa upp hur fjärrvärme, elnät och bredband fungerar genom vår ångmaskin. I montern kommer även finns möjlighet att testa vårt elspel.
WASASKOLAN
Vid Wasaskolans monter kommer du att programmera robotar, vara med när våra elever arbetar med produktutveckling – från skisser i datorn till färdiga produkter, utskrivna på 3D-skrivare. Delta i vår tävling där du ska bygga ett flygplan i en 3D-värld på kortast tid.
ROTTNE INDUSTRI AB
Lyfta stock.
GUNNEBO INDUSTRIER
I våra fabriker tillverkas produkter som kan användas vid alla typer av lyft. Välkomna till oss för att se de olika produkterna, fråga mer i detalj hur tillverkningen går till och även kunna se nästa steg i utvecklingen.
Föreläsningar
Hur kan VR & AR skapa innovation?
Malin Johansson och Leon Lavastrand, Växjö Linnaeus Science Park
Kl.12.15 – 12.45
Sal Myrdal
Kryptering – hur vi kan skapa hemliga meddelanden med matematik och hur vi kan knäcka dem.
Marcus Nilsson, institutionen för matematik, Linnéuniversitetet
Kl.13.00- 13.30
Sal Myrdal
Interactive video for medical emergency services training.
Romain Hérault, institutionen för datavetenskap och medieteknik, Linnéuniversitetet
Kl.14.15 – 14.45
Sal Myrdal
Denna föreläsning ges på engelska
Hastighet och kvalitet på nätet, detta påverkar din upplevelse.
Mikael Brolin och Sonny Olofsson, Växjö Energi AB
Kl.15.00 – 15.30
Sal Myrdal
Hitta på Campus
Nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och andra kränkningar
Vid Linnéuniversitetet råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och andra kränkningar.
Anmälan gällande diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling som inträffat på Linnéuniversitetet kan göras enligt följande alternativ:
- Registrator: En anmälan lämnas eller skickas till registrator vid Linnéuniversitetet som e-post, registrator@lnu.se, eller post till Registrator, Linnéuniversitetet, 351 95 Växjö.
- Muntlig anmälan: Muntlig anmälan görs till koordinator för lika villkor som sedan skriver ner anmälan och skickar den till prefekt/registrator.
Personer som upplevt eller observerat missförhållanden kan göra en anmälan.
Vad ska anmälan innehålla?
Anmälan till Linnéuniversitetet ska innehålla:
- Vad som inträffat och när
- Namn och arbetsplats på alla inblandade
- Eventuella vittnen
Kolla på klippet om Science City 2022!