Vårens program i NOT-nätet – Science on Stage
Under våren kommer NOT-nätet, i samarbete med Vetenskapens hus i Stockholm, att bjuda in till webbinarier. Temat för dessa kommer att vara Science on Stage - ett europeiskt nätverk för lärare inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Höjdpunkten för Science on Stage är den festival - för lärare, av lärare - som genomförs någonstans i Europa vartannat år. Nästa festival kommer att hållas i Åbo, augusti 2024. Många lärare som deltagit i festivalen säger att det är den bästa kompetensutveckling de kan få inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Vid varje webbbinarie-tillfälle kommer två lärare att presentera en aktivitet som du sedan direkt kan ta med dig och testa tillsammans med dina elever.
Nu är det snart dags för det fjärde webbinariet. Vi har bjudit in Jenny Jansson och Cecilia Kozma.
ESERO Sverige – rymden i klassrummet
Vad är ESERO Sverige? Hur är det en resurs för dig som lärare inom STEM-undervisningen? Hur kan man använda rymden som utgångspunkt i undervisningen för att bidra till att öka kunskap och intresse för de olika STEM-ämnena? Vi kommer att berätta om olika skolprojekt, aktiviteter, resurser, fortbildningar, webbinarier, mm med olika rymdteman.
Rymden har aldrig varit mer aktuell än nu med Artemisprogrammet som 2025 sätter människor på månen igen, många nya satelliter som jobbar för oss runt jorden, Juiceuppdraget som ska undersöka möjligheterna till liv på Jupiters månar och en ny Svensk astronaut – Marcus Wandt – som förhoppningsvis snart har chansen att börja tränas för sitt första rymduppdrag! Fler och fler kommer att ha möjligheten att se på jorden utifrån med egna ögon – men fram till dess får vi andra nöja oss med deras bilder och beskrivningar och det vi kan se med hjälp av de satelliter som finns runt jorden.
Enkla men intresseväckande övningar som man snabbt kan plocka fram i klassrummet – oavsett ålder på studenterna – och som inte kräver en massa avancerad utrustning och kostar en massa pengar – det gillar vi!
Vi ska här berätta för er hur man:
- enkelt från klassrummet kan koppla upp sig på olika satelliter för att se vad som händer på jorden tex: miljöparametrar, naturkatastrofer, förändringar i växtlighet och bebyggelse osv.
- kan bygga raketer med papper och tryckluft! För att undersöka och arbeta med det naturvetenskapliga arbetssättet! Elevers förståelse för skillnaden på naturvetenskapligt arbetssätt och tex pseudovetenskap blir allt viktigare idag och att kunna göra det på ett roligt sätt som smäller lite – det är alltid populärt!
Anmäl dig på https://bit.ly/NOT_W1, länk till zoomrummet skickas dagen innan.
Lägg även den 12 oktober i din kalender! Då har du möjlighet att delta på Science on Stage, Sverige på Linnéuniversitetet! Mer information kommer!
Nätverk för lärare i naturvetenskap och teknik (NOT-nät) anordnar lärarträffar två till tre gånger per termin och behandlar undervisning i naturvetenskapliga ämnen och teknik, var för sig och i samverkan. Målgruppen är lärare inom främst grundskolan med intresse för utveckling av undervisning, men vissa träffar kan ha inriktning mot lärare i avgränsade åldersgrupper.