Digitalidag på Linnéuniversitetet
Årets Digitalidag går av stapeln fredagen den 15 november 2024. Hela landet vibrerar denna dag av digitala aktiviteter och Linnéuniversitetet bidrar så klart!
Varmt välkomna till Digitalidag på Linnéuniversitetet! Vi kommer ha aktiviteter på Universitetskajen i Kalmar, på campus i Växjö och på Araby Park Arena. De olika aktiviteterna vänder sig till en rad målgrupper; studenter, allmänhet, andra forskare, äldre och barn.
Program:
Aktiviteter i Kalmar
Panelsamtal med tema IT-säkerhet
Vi samlar experter inom området IT-säkerhet och pratar om bland annat hackerattacker i samhället; på arbetsplatser, inom kommun, statliga myndigheter och hos privatpersoner.
Tid: 09.00 - 10.00
Plats: OmniSpace, Hus Stella, Universitetskajen, Kalmar.
Mer information och medverkande.
Panelsamtalet kommer livesändas på Lnu.se. Det kommer även finnas möjlighet att titta tillsammans i Linnésalen på Campus i Växjö. Öppet för alla!
Så blir du svårlurad i en digital värld
Tid: 10.30 - 11.00
Plats: Omnispace, Universitetskajen Kalmar, Hus Stella.
Kom och lyssna på Isac Myrback och Tobias Carlsson från Swedbank om hur du undviker digitala fällor. Sveriges banker har gått ihop med ett gemensamt initiativ för att sprida kunskap om hur du, och dina närstående, kan skydda er mot bedrägerier. Kom och lyssna och få konkreta tips på hur du kan bli mer svårlurad.
Aktiviteter i Omnispace i hus Stella.
Olika aktörer finns på plats för att svara på frågor, diskutera digitalisering och föreläsa.
Tid: 9.00 - 12.00
Frukostmöte i Business Lab- Konkurrenskraft genom digitalisering
Ekonomihögskolan bjuder in till frukostmöte i Business Lab - Konkurrenskraft genom digitalisering. Medverkande är universitetslektor John Jeansson och professor Krister Bredmar i samarbete med Smålandsnavet.
Målgrupp är ekonomihögskolans personal samt inbjudna gäster från näringslivet.
Tid: 07.45- 08.45
Plats: Business Lab samt digitalt
Aktiviteter i Växjö
I Växjö smygstartar vi Digitalidag-aktiviteterna redan på torsdagskvällen den 14 november med en föreläsning om IoT och AI på Stadsbiblioteket!
Föreläsning - Möjligheter och utmaningar med IoT och AI
Jonas Nordqvist, biträdande lektor i matematik på Linnéuniversitetet föreläser om IoT och AI. Det är svårt att undgå att höra talas om IoT och AI vart man än vänder sig idag – i nyheterna, på TV och på internet. Diskussionerna kring dessa teknologier är både hoppfulla och utmanande. Men det är sällan vi får chansen att verkligen utforska vad de innebär och hur de kan tillämpas praktiskt. Vi vill förändra det. Under föreläsningen kommer vi att ge dig insikter och idéer om hur just din verksamhet kan dra nytta av tekniska innovationer. Vi kommer att fokusera på IoT, datadriven utveckling och AI och visa hur dessa verktyg kan ge affärsmässig nytta när de används på rätt sätt.
Datum: 14/11
Tid: 17.30 – 19.00
Plats: Galaxen, Växjö Stadsbibliotek
Föreläsare: Jonas Nordqvist, biträdande lektor i matematik på Linnéuniversitetet.
Föreläsningen ges i samarbete med Kronobergs Läns Tekniska Förening, som har till ändamål att genom föredrag, diskussioner och studiebesök främja utvecklingen av den tekniska verksamheten inom Kronobergs län samt att sprida upplysning om tekniska frågor i allmänhet. Hemsida: www.kltf.se
Experimentverkstad på Campus i Växjö.
Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet och digital utvecklare på Fakulteten för konst och humaniora och ansvarig för projektet Människa, maskin samhälle, bjuder in till experimentverkstad på temat generativ AI.
Experimentverkstaden inleds med en kort presentation av vad generativ AI, vad vi vet om hur det fungerar och vad det kan användas till. Därefter följer en praktisk session där deltagare får prova på olika, allmänt tillgängliga verktyg för generativ AI.
Ta med egen laptop.
Session 1: 11.00-12.30
Sesson 2: 13.00-14.30
Lokal: Alexandria, plan 4, Universitetsbiblioteket Växjö.
Linnéuniversitetet på Araby Park Arena
Lek och lär på Digitalidag!
Kl. 14.00-17.00
Araby Park Arena
Välkommen till ett spännande och lärorikt evenemang på Araby Park Arena! Under dagen kommer barnen att kunna utforska och förstå den digitala världen på ett lekfullt sätt. Genom att delta i interaktiva aktiviteter lär sig barnen om teknik och digitala verktyg, vilket stärker deras kreativitet och problemlösningsförmåga.
Fri entré!
Evenemanget är till för alla (upp till klass 2 i sällskap av vuxen)
Läs mer om Digitalidag.
Tillsammans kan vi inspirera alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen!