Arkeologi i Sydost - vart är vi på väg?
Vi välkomnar arkeologer och branschfolk i Kalmar och Kronobergs län till en dagskonferens om nuläget och med en spaning in i framtiden. Vart är vi på väg? Vilka möjligheter och utmaningar finns det för arkeologin i Kalmar och Kronoberg? Konferensen har en tydlig samverkansprofil med deltagare från uppdragsarkeologin, länsstyrelser, universitet, förmedling och privata aktörer.
I våra olika yrkesroller sitter vi på en stor mängd resultat från undersökningar och projekt, men kunskapen riskerar att bli fragmentariskt om den inte sätts in i ett större sammanhang. På konferensen kommer vi att få ta del av projekt som genomförts under de senaste åren och samtala om hur vi tillsammans kan arbeta för att utveckla arkeologin och kulturarvet i regionen.
Vi är glada att kunna presentera ett brett spektrum av föredrag som belyser arkeologin idag och dess utvecklingsmöjligheter i framtiden.
Kontaktinformation
Om du har några frågor om konferensen, vänligen mejla till arkeologi-sydost@lnu.se så blir du kontaktad av en av konferensarrangörerna.
Preliminärt program
08.30–08.45 Bodil Petersson, dekan för fakulteten för konst och humaiora hälsar välkommen
08.45–09.15 Arkeologiskt handlingsprogram för uppdragsarkeologi i Kronoberg, förslag och tankar för fortsatt arbete, Claes Uhnér, Länsstyrelsen Kronoberg
09.15– 09.40 Bortom Vågorna: Garbologi på Ölands stränder, Leila Papoli-Yazdi och Omran Garazhian
09.40–10.05 Crisis, conflicts, and climate: a new research project on Ölandic ringforts, Ludvig Papmehl-Dufay, Linnéuniversitetet och Jan-Henrik Fallgren, Uppsala universitet & Museiarkeologi Sydost
10.05–10.30 FIKA
10.30–10.55 Marinarkeologi - vad, hur och varför? Lars Einarsson, Kalmar läns museum.
10.55–11.20 Växjö – staden, kyrkan och en annorlunda urbanitet, Johan Åstrand, Museiarkeologi Sydost.
11.20–11.45 Ny arkeologi under gatorna i Gamla stan – ny plattform för förståelsen av det medeltida Kalmar, Magnus Stibeus, Arkeologerna.
11.45–12.10 Arkeodidaktik – vad ska vi med det till? Ivonne Dutra Leivas, Linnéuniversitetet & Museiarkeologi Sydost.
12.10–12.35 Sjön Bolmens förändrade vattennivåer - Några iakttagelser om landskapets förändring 9 700 f Kr - 2017 e Kr., Carl Persson, Fornforskaren AB
12.35–13.00 Att inventera fram en småländsk bergslag, Michael Dahlin, Arkeologi & Kulturlandskap.
13.00–14.00 LUNCH
14.00 –14.25 SEASIDE – det arkeologiska landskapet i Tjust, Veronica Palm, Västerviks museum.
14.25–14.50 Nya perspektiv på agrarhistoriska lämningar, Andreas Emilsson & Sandra Lundholm, Museiarkeologi Sydost
14.50–15.15 Slagfält Kalmar 1611 och Borgholm under belägring, Jane Jansen och Magnus Stibéus, Arkeologerna.
15.15–15.40 FIKA
15.40 Panelsamtal: Arkeologi i sydost – vart är vi på väg?
Moderator Ludvig Papmehl Dufay, Linnéuniversitetet
16.30 Avslut och sammanfattning, Peter Skoglund, Linnéuniversitetet och Anna-Karin Karlsson, Kalmar läns museum.
Anmälan
Till anmälan för "Arkeologi i Sydost - vart är vi på väg?"
Anmälan stänger den 10 december.
Res till Kalmar
Dagliga tåg-, buss- och flygförbindelser till och från Kalmar finns från ett flertal destinationer, exempelvis Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Tåget mellan Stockholm Central och Kalmar C tar cirka 5 timmar.
Från Kalmar C är det bara ett par minuters promenad till Linnéuniversitetet på Universitetskajen.
Direktflyg går till Kalmar Öland Airport från Bromma Stockholm Airport. Bussar går från Kalmar flygplats till Kalmar C, linje 402.
Bussbiljetter kan du antingen köpa ombord på bussen eller i appen ”Kalmar länstrafik”, då får du dessutom 10 % rabatt på din biljett. Sök resa på Kalmar Länstrafik.
Du kan också nå Kalmar via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och anslutande direkttåg till Kalmar station (restid cirka 4 timmar). Läs mer om flyg till och från Kalmar Öland Airport.
Här hittar du en karta över Linnéuniversitetet i Kalmar.
Om Linnéuniversitetet och Kalmar
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Här kan du läsa mer om Linnéuniversitetet: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/om-linneuniversitetet/linneuniversitetet-i-siffror/
Mer om Kalmar
I Kalmar slår historiens vingslag mellan de vackra husen, de små gränderna och torgen. Kalmar är en småländsk idyll precis vid havet och Öland bara en bro bort. Här får du stad och natur på en och samma plats. Kalmar slott och stadsparken, universitetsbyggnaderna, promenadvägarna längst havet – avstånden är små och på fem till 10 minuter når du det mesta. I Kalmar, som till stor del består av öar, är du alltid nära havet. Här läser du mer om vad du kan se och göra i Kalmar: https://kalmar.se/uppleva-och-gora.html
Studenterna är en viktig del av Kalmar och i augusti 2021 invigdes helt nya universitetslokaler vid kajen, även kallat Universitetskajen, med utsikt mot havet och Öland. Det är inte konstigt att en stor del av den utbildning och forskning som Linnéuniversitetet bedriver i Kalmar hör ihop med stadens historia och natur. Och så klart – med havet.
Inte långt från Kalmar hittar du Glasriket. Där du kan bland annat ta del av glasbrukens historia och testa på glasblåsning. Här läser du mer om Glasriket: https://www.glasriket.se/en
Har du mer tid rekommenderar vi dig att åka över bron och besöka Öland.
Läs mer om Öland på oland.se
Promenadtips
Utgå från Calmar stadshotell och bege dig mot badplatsen ”Kattrumpan”. Gå sedan genom hela staden ända ner till Kalmar slott. På vägen tillbaka passerar du Universitetskajen, som invigdes i augusti 2021. I och med invigningen av Linnéuniversitetets universitetskaj fick vi ett samlat universitet, precis vid vattnet, granne med centrum och Kalmar slott. Tidigare fanns universitetsbyggnader utspridda över Kalmar.
Det är det här som gör Kalmar unikt. Ena sekunden befinner du dig på badplatsen för att i nästa stund besöka historiska Kalmar eller mitt i centrum för shopping eller en bit mat. Välkommen till Kalmar!
Medarrangörer
Hållbart evenemang
Konferensen "Arkeologi i Sydost - vart är vi på väg?" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.