Brottsförebyggande och trygghetsskapande forskning och praktik – igår, idag, imorgon
Välkomna till Linnéuniversitetets sommarkonferens 13-14 juni, 2024.
Temat för konferensen är: Framtidens brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamhet – i ljuset av vad vi gör nu och vad vi gjorde förr.
Konferensen vänder sig till forskare, poliser och polisanställda, chefer och medarbetare i regionerna och länsstyrelser, kommunanställda och andra som arbetar med brottsförebyggande och trygghetsskapande frågor lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt.
Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) vid Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Linnéuniversitetet anordnar årligen konferenser på det brottsförebyggande och trygghetsskapande området.
Presentation av konferensens föreläsare
Carin Götblad: Jurist och polischef. Sedan 1 oktober 2021 är hon polismästare vid NOA (Nationella operativa avdelningen).
Anna Flink: Säkerhetschef och Camilla Freedeke: Socialchef i Kalmar kommun samarbetar i chefssamrådet för att främja gynnsamma uppväxtförhållanden genom att inspireras av mod och nyfikenhet i hanteringen av samhällsutmaningar. En central del av deras arbete är att inte bara identifiera risker utan även att aktivt ta itu med dem. Genom att samarbeta i chefssamrådet, där de arbetar i mellanrummen och samarbetar tvärs över olika områden, stärker de både sig själva och sitt gemensamma mål om att skapa ett modigt och kraftfullt samhälle.
Amir Rostami: Professor i kriminologi, vetenskaplig ledare vid Högskolan i Gävle och för närvarande forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier för 4C – Forskarkonsortium för studier om kriminella samarbeten i Sverige. Amir är fd. polis och ledamot av ”the Homeland Security Committee of the International Association of Chiefs of Police” (IACP).
Albin Stenström: Doktorand vid kriminologiska institutionen, Stockholms universitet. Hans avhandlingsområde är polisens arbete mot narkotikabrott och han har tidigare forskat om den slutna ungdomsvården.
Torbjörn Forkby: Professor i socialt arbete med inriktning mot barn, unga och familj vid Linnéuniversitetet. Hans forskningsområden inkluderar bland annat preventionsinsatser för unga, organisering och exit-processor från gäng.
Veronika Burcar Alm: Docent i polisiärt arbete vid Linnéuniversitetet. Hon forskar bland annat inom teman offerskap, maskulinitet och relationerna däremellan, brottsprevention och trygghetsfrågor samt genus och etnicitet och hur de vävs samman och hanteras i socialt liv.
Hans Grönqvist: Professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet. Hans nuvarande forskning fokuserar på att förstå olika aspekter av social och ekonomisk ojämlikhet, i synnerhet frågor relaterade till barns utveckling, kriminellt beteende och effekterna av ekonomiska kriser.
Peter Lindström: Professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet.
Program
Torsdag 13 juni
12.00-13.00 Registering och stående lunch
13.15–13.30 Konferensen öppnas, Niklas Ammert, prorektor Linnéuniversitetet
13.30–14.00 Barn och unga i organiserad brottslighet, Carin Götblad, polismästare
14.00–14.30 Strategiskt brottsförebyggande arbete i Kalmar, Anna Flink, säkerhetschef, Camilla Freedeke, socialchef
14.30–15.00 Paus med Kaffe/te
15.00–15.45 Gängkriminalitetens framväxt, uttryck och konsekvenser, Torbjörn Forkby, professor, Linnéuniversitetet
15.45–16.30 Att förebygga brott i nära relationer – vad säger forskningen? Veronika Burcar Alm, docent, Linnéuniversitetet, Johan Rosquist, universitetslektor, Linnéuniversitetet, Peter Lindström, professor, Linnéuniversitetet
16.30–16.45 Eftermiddagen summeras och avslutas
18.30 Middag på Kalmar slott
Fredag 14 juni
09.00–09.15 Konferensdagen öppnas med en kort backspegel
09.15–10.00 Den kriminella ekonomin och brott mot välfärdssystemen, Amir Rostami, professor, Gävle högskola
10.00–10.30 Det svenska kriminalpolitiska laboratoriet, Hans Grönqvist, professor, Linnéuniversitetet, Peter Lindström, professor, Linnéuniversitetet
10.30–11.00 Paus med Kaffe/te
11.00–11.45 Kriminaliseringen av narkotikabruk - en målorienterad utvärdering, Albin Stenström, doktorand i kriminologi vid Stockholms universitet
11.45–12.00 Konferensen summeras och avslutas
12.00 Lunch