En meningsfull fritid – en saknad pusselbit i samverkan?
2024 års årliga konferens för forskningsprogrammet Connected Children och näraliggande utvecklingsarbeten som är inspirerade av den så kallade Skottlandsmodellen Getting it Right for Every Child (GIRFEC)
Välkommen till Växjö och Connected Childrens nätverkskonferens!
Arbetet med att utveckla tidigare och samordnat stöd till barn och unga har utvecklats väsentligt i de satsningar som är knutna till Connected Children. Hittills har utvecklingsarbetena framför allt berört hur skola, socialtjänst och hälso- och sjukvården ska finna gemensamma strategier. Fritiden och föreningslivet har på många håll stått utanför, detta trots den stora betydelse de kan ha för barns utveckling och välbefinnande i stort.
Under konferensen vänder vi därför blicken mot värdet av en meningsfull fritid för barn och unga. Forskning kommer att presenteras om fritidsaktiviteternas ojämna fördelning och konkreta exempel ges på hur föreningslivet kan bli en naturlig partner i samverkan kring barn och unga. Vi kommer också att lyssna till vad företrädare från framgångsrika föreningar och myndigheter är viktigt för att få till stånd ett partnerskap kring barns och ungas meningsfulla fritid.
Första dagen samarrangeras nätverksmötet med den nationella barnavårdskonferensen. Här erbjuds ett tematiskt spår där forskare knutna till Connected Children presenterar resultat från följeforskningen. Möjlighet finns även till att ta del av annan aktuell barn- och ungdomsforskning.
Inbjudna deltagare
Bland de särskilt inbjudna till denna konferens finns ledare och medarbetare på strategisk och operativ nivå i utvecklingsarbetena inom Connected Children: Falun (kommunen och region Dalarna), Kronoberg (regionen och åtta kommuner), Lidingö, Ystad samt Örebro (regionen och fyra kommuner). Inbjudna är också ledare på strategisk och operativ nivå inom angränsande utvecklingsarbeten, samt ett flertal nationella aktörer.
För mer information, kontakta:
Forskningssekreterare Erik Weijmar på telefon 0470-708128 eller mejl erik.weijmar@lnu.se.
Connected Childrens nätverkskonferens äger rum tillsammans med den Nationella barnavårdskonferensen 2024
Program
Tisdag 24 september
12.00-13.00 Gemensam lunch
13.00-13.45 Välkommen Connected Children – ett partnerskap för en kunskapsbaserad och innovativ prevention. Professor Torbjörn Forkby , Linnéuniversitetet
Lokal: Ikea Salen
14-14.45 Muntliga presentationer
- Familjehemsvård – förutsättningar och relationer
Lokal: M1049 - Att skapa och förstå barns delaktighet
Lokal: M1050 - Stödprocesser – bedömning till insats
Lokal: M1052 - ConnectedChildren – tidig identifikation och intervention
Lokal: M1051
14.45-15.15 Fika
15.15-16.00 Muntliga presentationer.
- Social barnavård – implikationer och vuxenblivande
Lokal: M1049 - Barns erfarenheter av delaktighet
Lokal: M1050 - Våld, övergrepp och behandling
Lokal: M1052 - Connected Children – barn och unga som medskapare med internationell utblick
Lokal:M1051
16.05-16.30 Avslutning
19.00 Gemensam middag (på Galai).
Onsdag 25 september
Lokal: Hus K, Sal Weber
9.00-9.15 Inledning med presentation av dagen
9.15-10.30 Fritidens betydelse och (o)tillgänglighet för olika grupper, plenarföreläsning. Fredrik Hertzberg, lärare och forskare vid Stockholm universitet. Herzberg presenterar sin forskning kring vad en strukturerad fritid kan ha för betydelse för unga personer, samt visar att denna trots dess positiva effekter, är ojämt fördelad mellan olika grupper.
10.30-11.00 Fika
11.00-11.45 Att få till det med civilsamhället i Markaryd, plenarföreläsning. Maria Nordstedt, forskare Connected Children presenterar tillsammans med Johan Göransson som är ansvarig för arbetet i Markaryds kommun.
11.45-12.15 Inspirationsdialoger. Vi delar erfarenheter från och idéer kring samarbete med föreningsliv/civilsamhället
12.15-13.15 Lunch
13.15-14.15. Panelsamtal.
Vad har (idrotts)föreningar erbjuda för resurser i ett samlat preventivt, främjande arbete och vilket stöd kan behövas för ett mer proaktivt arbete med vidgad rekrytering och socialt ansvar?
Deltagare:
Jonathan Ekros, Neighbourhood/Ulriksbergskyrkan.
Emil Holmgren, Växjö tk. Växjö tennisklubb kan stoltsera med en mycket framgångsrik verksamhet på elitnivå. Klubben har dock varit mycket aktiva i att bredda intresset för tennis och möjliggör detta bland annat genom sin tennisbussverksamhet.
Anna-Lena Aronsson, Smålandsidrotten. Genom sitt aktiva stöd till det lokala föreningslivet spelar Smålandsidrotten en viktig roll som kunskapsförmedlare och inspiratör till en bred och positiv barn- och ungdomsidrott.
Andreas Björk och Kaja Viklund, MUCF. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har det nationella uppdraget att bidra till en lokal ungdomspolitik som står i samklang med nationella mål.
14.15-15.00 Lägesbilder från utvecklingsarbetena. Vad befinner de sig, vilka är utmaningarna framöver, vad har varit framgångsrikt och problematiskt under senaste året?
- Backa barnet, Ystad, Lidingö, Degerfors – Carina Olsson
- Barnets bästa Gäller! i Kronoberg – Fredrik Wärn och Ellen Wikerstål
15.00-15.15 Avslutning och framåtblick
15:15 -16:00 Fika och minglande
Om bakgrunden till denna konferens
Efter inledande träffar 2019 och 2020 i vad vi kallade "Mötesplats barn", fick vi som jobbar med utvecklingsarbeten inspirerade av den skotska modellen GIFREC (Getting It Right For Every Child) programstöd från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd vid Linnéuniversitetet. Därmed skapades forskningsprogrammet Connected Children, som kommer att pågå under sex år fram till 2027. Målet med programmet är att undersöka hur ett nära samarbete mellan forskare och praktik kan bidra till kunskapsbaserad prevention till förmån för barn och ungas välbefinnande.
En årlig konferens ser vi som en central del av detta samarbete. Konferensen syftar till att skapa en bred plattform för kunskapsutbyte, till stöd för utvecklingsarbeten i linje med ambitionerna bakom GIRFEC. Ambitionen är att varje vår lyfta upp ett tema som visat sig vara centralt vid utvecklandet av tidiga och samordnade insatser för barn och unga. År 2022 träffades flera av oss på Lidingö för att fördjupa oss i frågor om barns delaktighet och nu är det alltså dags för 2023 års vårkonferens i Växjö, denna gång med temat Kunskapsbasering i utvecklingsarbetenas olika faser.
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Ett hållbart evenemang
Nätverkskonferens Connected Children är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.