Linnédialogen 2024
Lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet bjuder in skolchefer från Blekinge, Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län till Linnédialogen för att diskutera hur vi tillsammans kan främja utvecklingen av skolväsendet, lärarutbildning och fortbildning av yrkesverksamma inom förskola och skola. Anmälan hittar du längre ned på sidan.
Hur hänger lärarutbildning, skolutveckling och praktiknära forskning ihop? Och hur ser vägarna till lärarskicklighet ut och vad kan forskningen bidra med för svar?
Båda frågorna är inte minst aktuella i förordningen (2021:1335) om utbildning till lärare och förskollärare där det betonas att övningsskolor och övningsförskolor ska ge studenterna en inblick i praktiknära forskning och att VFU-handledarna är särskilt yrkesskickliga lärare eller förskollärare.
På Linnédialogen kommer vi denna gång att belysa strategier och strukturer som möjliggör en närmare samverkan mellan lärare, lärarstudenter och forskare i syfte att stödja verksamhetsutveckling och praktiknära forskning. Vi kommer också att belysa olika sätt att beskriva lärarskicklighet som en central faktor för att främja framgångsrik undervisning och för att uppnå goda elevresultat.
Vi ser fram emot en givande dag där vi kan dela idéer och erfarenheter som bidrar till en positiv utveckling i lärarutbildning, förskola och skola.
Varmt välkommen!
Här kan du läsa mer om tidigare Linnédialoger
Anmälan
Varmt välkommen att anmäla dig till konferensen redan nu. Anmäl dig till konferensen här.
Sista anmälningsdag är den 1 februari 2024.
Res till och inom Växjö
Res till Växjö
Det finns flera olika sätt att ta sig till Växjö. Antingen tar du tåget till Växjö station eller så flyger du till Växjö Småland Airport.
Reser man med tåg till Växjö kommer man till Växjö station som ligger mitt i centrum. Tågsträckan Stockholm Central – Växjö tar cirka 3,5 timmar.
Reser du istället med flyg kan du antingen åka från Bromma Stockholm Airport eller Amsterdam Airport Schiphol till Växjö Småland Airport. Du kan också nå Växjö via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och ta anslutande direkttåg till Växjö station (cirka 2,5 timmar).
Res inom Växjö
För resor från Växjö station eller Småland Airport till Linnéuniversitetet rekommenderas buss eller taxi.
Med buss
Från Växjö station till Linnéuniversitetet är buss nr 3, riktning ”Universitetet” det bästa valet. Fler andra busslinjer passerar dock någon av universitetets flera hållplatser eller närliggande hållplatser, till exempel buss nummer 1 eller 5 som tar dig till Teleborg centrum, som ligger 8-10 minuters promenad till universitetets campus.
Buss nummer 4 tar dig från Växjö Småland Airport till Växjö centrum där du sedan kan byta buss för att ta dig till Linnéuniversitetet.
Bussbiljetten köper du antingen med betalkort på bussen eller så laddar du ned reseappen ”Länstrafiken Kronoberg” och köpa din biljett där. Då får du 10 % rabatt på din biljett. I appen betalar du med ditt betalkort.
Klicka här för att söka resa på Länstrafiken Kronoberg.
Med cykel
Många hotell har en cykel om du föredrar det. Det tar ca 20 minuter med cykel från Växjö centrum till Linnéuniversitetet.
Med taxi
De flesta taxiföretag utgår från Södra Bantorget vid World Trade Center och här kan du hitta tillgängliga taxibilar.
Med bil
Det är relativt ont om parkeringsplatser på Universitetsområdet och samtliga är avgiftsbelagda. Parkeringsplatser finns utmärkta på campuskartan nedan.
Om Växjö
Mitt i de småländska skogarna ligger Växjö, Europas grönaste stad 2018*. Staden är omgiven av sjöar – det hörs på namnet. Här står miljöfrågor högt upp på agendan men även musik, idrott och företagande präglar staden Växjö. Du kan avnjuta sport i världsklass och mat toppad med Michelinstjärnor. Men kanske är det närheten till naturen som gör att många väljer att stanna i Växjö.
Strax utanför Växjö ligger Linnéuniversitetet samlat på ett campus där studenterna rör sig. Campus är omgivet av vackra parker, skogar, hagar och sjöar. Här är det nära till allt och det tar ca 10 minuter att åka buss till stan. Det går nästan lika fort att cykla. Väljer du att promenera utmed sjöarna tar det ca 30 minuter. Välkommen till Växjö!
Läs mer om vad du kan se och göra i Växjö här.
Promenadtips
Befinner du dig på universitetsområdet är du bara ett stenkast bort från Kronobergs största underverk, framröstat av Växjöinvånarna själva, nämligen Teleborgs slott. Utgår du från Universitetsbiblioteket tar du dig via Stallvägen och Trummenvägen direkt till slottsallé och når slottet på bara 5 minuter. Bakom slottet, med riktning mot sjön Trummen hittar du den vackra och lummiga slottsparken.
Här kan du läsa mer om Teleborgs slott.
Om du istället utgår från Växjö centrum är ett promenadtips den ca 4 km långa vandringsleden runt Växjösjön. Här kan du inte bara njuta av den vackra miljön utan även ett 10-tal konstverk. Här kan du läsa mer om offentlig konst i Växjö.
* Växjö kommun vann EU-kommissionens European Green Leaf Award 2018.
Om Linnéuniveristetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Hållbart evenemang
Linnédialogen är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.