Nationella lika villkorskonferensen 2024
Varmt välkomna till den nationella lika villkorskonferensen för universitetet och högskolor 2024 som arrangeras av Linnéuniversitetet. Konferensen syftar till att gå bortom grundläggande problemfrågeställningar och i stället sätta ljus på framåtblickande strategier som främjar en akademi på lika villkor.
Konferensens mål är att skapa förutsättningar för att nå de jämställdhetspolitiska målen och bli bättre på förebyggande arbete mot diskriminering och exkludering genom praktiska exempel och inspiration till arbete.
Konferensen vänder sig till anställda på svenska universitet och högskolor som arbetar eller är intresserade av att lära sig mer om lika villkor och jämställdhet vid svenska lärosäten, t ex. administrativ personal, lärare, forskare, studenter, studentkårer och ledning, men även andra organisationer med intresse för jämställdhets- och lika villkorsfrågor.
Program Nationella lika villkorskonferensen
Dag 1: Onsdag 15 maj, M- och N- huset
9.30 - 10.00 Registering med kaffe/te, hembakt mörkt bröd med prästost och Kristinas tomatmarmelad och smoothie på spirulina, spenat, avokado, banan och havremjölk
10.00-10.10 Välkomna till årets lika villkorskonferens, IKEA-salen
Rektor Peter Aronsson och Åsa Blom, ordförande för Linnéuniversitetets styrgrupp för det systematiska lika villkorsarbetet, välkomna oss till årets konferens.
10.10-10.15 Praktisk information, IKEA-salen
10.15-10.45 Lärosätet där könsnormer spökar, IKEA-salen
Har du funderat på hur könsnormer spökar vid våra svenska lärosäten? Emma Ebintra från Linnéuniversitetet inleder konferensen med en inspirationsföreläsning.
10.45 - 11.00 Paus
11.00-12.00 Får man säga svart? Att gå från teoretisk ångest till terminologisk trygghet; IKEA-salen
Har du teoretisk ångest? Är du rädd för att säga fel trots att du vill göra rätt i mångfaldsarbetet? I föreläsningen med Barakat Ghebrehawariat, författare och föreläsare, får vi lyssna till en spännande föreläsning om mångfald i praktiken.
12.00 - 12.45 Lunch - Sparrisrisotto serveras med ramslöksvinägrett, semitorkade tomater & jordärtskockschips
12.45-13.45 Parallella sessioner:
1. Lika villkor för studenter, Södra-salen
Under denna session kommer Åsa K Nilsson presentera Lunds universitets studiesociala skyddsronder och Kristna Ullgren från Karolinska institutet berättar mer om deras studentenkät.
2. Lika villkorsarbete vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet, sal NCC
Prof. Staffan Svärd presenterar hur den tekniska fakulteten vid Uppsala universitet organiserat arbete med lika villkor.
3. Integrering av jämställdhet i utbildningar, IKEA-salen
I denna session får vi lyssna till Camilla Rüdén och Vicky Johnson Gatzouras berätta om Blekinge tekniska högskolas självstudiekurs (online) med fokus på jämställdhetsintegrering i utbildning för undervisande personal. Vi får även lyssna på Jonatan Mathiasson, Malin Larsson och Lisa Salmonsson som berttar om Mälardalens universitets erfarenheter av att integrera jämställdhet i utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå.
13.45-14.00 Fika - Kaffe/te med Ekologisk blåbärsmuffins
14.00-15.00 Parallella sessioner:
1. Våldsförebyggande arbete som del av jämställdhetsintegrering, sal NCC
Katarina Eman Risberg och Beatrice Löfström från Jämställdhetsmyndigheten kommer i denna session hålla en workshop om våldsförebyggande arbete, som inkluderar arbete mot sexuella trakasserier.
2. Handlingsfokuserat program för lika villkor, Södra-salen
I denna session får vi lyssna till Tomas Brage och Ragnhild Möller presentera det handlingsfokuserade arbetet som genomförs på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.
3. Rutiner för hantering av kränkningar, sal M1051
Under denna session får ni träffa Lena Lindell från Lunds universitet och Åsa Wågman från Linnéuniversitetet som kommer prata om rutiner för hantering av kränkningar, diskriminering och sexuella trakasserier.
4. Lärdomar från att söka EU-kommissionens Equality Champion Award, sal M1053
Är ert lärosäte intresserade av satt söka EU-kommissionens Equality Champion Award? Kristina Ullgren berättar om Karolinska institutets erfarenheter av att söka och bli tilldelade priset.
15.00-15.15 Paus
15.15-16.15 En är inte låst allt flyter en kommer av sig fast ibland med vilje, IKEA salen
Performance lecture med inspiration från Queer Phenomenology (Ahmed, 2006, s. 1-89, 159-168). För att skriva boken använde sig Sara Ahmed av metoden "personal digression", vilket även konstnärerna, Jimmy Offesson och Johannes Blomqvist gör på sitt vis.
18.00 Middag på PM och vänner Banquet & Conference
PM och vänners gastronomiska filosofi är baserad på de tre grundstenarna skog, äng & sjö. Denna kväll bjuds det på en trerätters vegetarisk meny med underhållning från Bland drakar och dragqueens, artist Björta.
Dag 2: 16 maj, M- och N- huset
09.00-09.30 Jämställdhetsåtgärder vid Nordiska lärosäten - Vad görs och vad fungerar?, IKEA-salen
Vi börjar dagen med att få lyssna till Charlotte Silander från Linnéuniversitetet presentera resultat från Nordiskt forskningsprojekt om jämställdhet i akademin med särskilt fokus på resultaten från svenska lärosäten.
09.30-10.00 - Inställd och ersatt med en annan aktivitet. Emma Ebintra kommer att informera på plats."
Emotioner och känslor som viktiga komponenter i lika villkorsarbete, IKEA-salen
Känslor och emotioner är viktiga lika villkorsarbetet. Maja Herstad från Karlstad universitet presenterar resultat från hennes forskningsprojekt om emotioner i jämställdhetsarbete.
10.00-10.20 Fika – Kaffe/te och mördegssnurra med färskost, soltorkad tomat och spenat samt smoothie på mango, kokosmjölk, mynta och banan
10.20-11.00 Vad är väl ett feministiskt luciatåg? IKEA-salen
Paneldiskussion om att ta vara på frustration och krafter i en organisation. Panelen består av Maja Hedstad, Karlstads universitet, Beatrice Löfström, Jämställdhetsmyndigheten, Torun Elsrud Linnéuniversitetet, Kristina Gustafsson, Linnéuniversitetet och Åsa Blom, Linnéuniversitetet.
11.00-11.15 Paus
11.15-12.15 Parallella sessioner:
1. Schyst, Södra-salen
Emma Jakobsson och Katarina Nordmark från region Värmland kommer och presenterar deras digitala kunskapsbank Schyst.se. Där kan du lära dig mer om dina egna förutfattade meningar, andras perspektiv och allas lika värde.
2. Våldsförebyggande arbete som del av jämställdhetsintegrering, Sal NCC
Katarina Eman Risberg och Beatrice Löfström från Jämställdhetsmyndigheten kommer i denna session hålla en workshop om våldsförebyggande arbete, som inkluderar arbete mot sexuella trakasserier.
3. Akademiskt hushållsarbete och meriteringsmöjligheter, IKEA-salen
Följ med Magnus Boström och Emma Ebintra från Linnéuniversitetet som pratar om erfarenheter av icke-meriterande arbetsuppgifter och hur vi kan arbeta för meriteringsmöjligheter på lika villkor vid våra svenska lärosäten.
12.15-13.00 Lunch - Rödbetsbiff serveras med getostkräm & honungsrostad klyftpotatis
13.00-13:45 Lägesrapport från lärosätenas arbete med jämställdhetsintegrering, IKEA -salen
Sina Malmén från Jämställdhetsmyndigheten ger oss en lägesrapport från den senaste delredovisningen för JiHU-uppdraget. Vilka prioriteringar och åtgärder leder till resultat i arbetet?
13.45-14.00 Paus
14.00-14.30 Vad gör vi nu som fungerar?, IKEA-salen
Tomas Brage från Lunds universitet kommer att presentera några åtgärder som vi vet fungerar, inspirerad både från den europeiska, nationella och lokala nivån. Det kan gälla till exempel bifokala eller transformativa program eller genus-integrering i grundutbildningen.
14.30-15.00 Sammanfattning och avslutande ord, IKEA- salen
Avslutande ord från Åsa Blom och Emma Ebintra… och kanske någon liten överraskning
15.00-15.15 Fika – Kaffe och te med Kristinas Äppelkaka
Ett hållbart evenemang
Nationella lika villkors konferensen är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.