Sömn och Hälsas 20-års-jubileum, kursdag och konferens 2024
Jubileumserbjudande – kostnadsfri digital konferens 9 april
I 20 år har nätverket för sömn och hälsa verkat för att olika intresseområden inom ”Sömn och Hälsa” kan samordnas och bidra med idéer, förändringsarbeten från ny eller befintlig forskning och från erfarenhetsbaserad kunskap. Detta har vi gjort med exempelvis konferenser, digital
a seminarier och tidskriften Sömn och Hälsa.
I år, med alla neddragningar för regioner och kommuner, har vi fått signaler om att många som skulle vilja komma inte kan få det finansierat av sina arbetsplatser eller tiden för att resa. Eftersom vi tycker att det är viktigt att vi genomför en konferens har styrgruppen för Sömn och hälsa beslutat om att genomföra konferensen digitalt och utan kostnad för de som vill logga in och delta. Ingen anmälan krävs.
Den planerade kursdagen gällande Kognitiv beteendeterapi - KBT vid insomni för vårdpersonal, kommer även den att erbjudas digitalt. Däremot kostar kursdagen fortfarande 2800 kr och anmälan krävs.
Styrgruppen för Sömn och Hälsa
Tema för kursdag och konferens
Kursdag – 8 april
Kursen är en introduktion till Kognitiv beteendeterapi (KBT) vid insomni för vårdpersonal. Kursen riktar sig till sjukvårdspersonal, såsom läkare, sjuksköterskor, psykologer och andra vårdpersonal som arbetar med sömnstörningar.
Insomni är en vanlig sömnstörning som påverkar många i befolkningen. Insomni kan leda till en rad negativa konsekvenser, såsom minskad kognitiv funktion, ökad risk för olyckor, och nedsatt livskvalitet.
KBT vid insomni är en effektiv behandlingsmetod som har visat sig mer effektiv än läkemedelsbehandling av sömnproblemen. Behandlingen är baserad på kognitiva och beteendemässiga tekniker, och den syftar till att förändra patientens tankar och beteenden kring sömn.
Konferens – 9 april
På konferensen kommer du att få ta del av föreläsningar inom olika områden för sömnmedicin och sömnforskning. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av sömnforskning, oavsett om du är forskare, student, läkare, sjuksköterska, psykolog eller annan vårdpersonal.
Konferensen är dessutom en unik möjlighet att nätverka med andra som delar intresset för sömn och dess roll för vår hälsa.
Program för kursdag
Kursen innehåller följande moment:
- Sömnens betydelse för hälsan
- Den normala sömnen
- Sömnreglerande processer
- Diagnos och behandling av insomni
- Introduktion till tekniker som ingår i kognitiv beteendeterapi för insomni
Specifikt program och tid kommer snart.
Kursledare
Annika Norell är leg psykolog, sömnforskare och docent i psykologi vid Örebro universitet. Hon undervisar om sömn och KBT för insomni på psykologprogrammen vid Karlstads och Örebros universitet samt vid Sverigehälsans psykoterapiutbildning. Hon har utvecklat och testat olika psykologiska behandlingsmetoder för insomni, inklusive kognitiv beteendeterapi och kognitiva behandlingar. Annika har mångårig erfarenhet av att arbeta med insomnibehandling inom psykiatrin, vårdcentral och forskningsprojekt.
Christina Sandlund är leg. sjuksköterska, distriktssköterska, sömnforskare och medicine doktor vid Karolinska Institutet. Hon arbetar även med fortbildning och vårdutveckling inom sömnområdet i primärvården i Region Stockholm (Akademiskt primärvårdscentrum). Christina har mångårig erfarenhet av arbete med sömnmottagning och insomnibehandling på vårdcentral.
Lokal: Digital
Program och länk för konferensen
Ingen anmälan krävs för konferensen.
Program - 9 april
Kl.9 - 9.10 Välkomna och jubileum. Amanda Hellström & Pernilla Garmy, Nätverket för Sömn och hälsa
Kl.9.10 - 9.30 Att leva med narkolepsi. Johan Lundberg, Ordf. Narkolepsiföreningen i Sverige
Kl.9.30 - 9.50 Sömnrestriktion i grupp – ett behandlingsalternativ för insomni i primärvård. Christina Bini, Distriktssköterska och doktorand, Region Stockholm
Fikapaus
Kl.10.15 - 10.45 Utmaningar och möjligheter som skolsköterskor upplever i det sömnfrämjande arbetet. Malin Jakobsson, Barnsjuksköterska och Distriktssköterska, Universitetslektor på Hälsohögskolan Jönköping University
Kl.10.45 - 11.05 Sömn vid förlängd sorg. Nina Carlsson, Sjuksköterska, lektor vid Linnéuniversitetet
Kl.11.05 - 11.30 Sömnapné i Sverige. Anna Nygren, Sjuksköterska, koordinator för Svenska Sömnapnéregistret
Lunchpaus
Kl.13 - 13.30 Hur får vi våra tonåringar att sova bättre? Serena Bauducco, Sömnforskare inom psykologi, Örebro universitet
Kl.13.30 - 14 Sömnhälsan hos äldre personer med hemsjukvård. Sandra Öberg, Sjuksköterska, lektor vid Jönköping University
Fikapaus
Kl.14.15 - 14.45 Sömnlös i cyberspace: råd som ges på Flashback vid insomnisym. Annika Norell, Psykolog, Docent vid Örebro universitet och Siri Støre, Psykolog och doktor i psykologi vid Karlstads universitet.
Kl.14.45 - 15.15 Restless legs syndrome (RLS) – och dess påverkan på sömnen. Elzana Odzacovic, Sjuksköterska, Universitetslektor Jönköping University
Kl.15.15 Årets inspiratör och avslutning. Sömn och hälsa styrgrupp
Länk
https://lnu-se.zoom.us/j/67947008340?pwd=eU9wS3J4aFJtNDhiY0Z6SCthZytKZz09
Meeting ID: 679 4700 8340
Passcode: 139159
Ett hållbart evenemang
Konferensen "Sömn och Hälsa" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.