INSTÄLLD:Språk och rätt 2024
Konferensen Språk och rätt 2024 är inställd och att det kommer erbjudas ett forskningsutbyte. Mer information kommer inom kort.
Rättslingvistik är idag ett etablerat forskningsfält, men forskare i de nordiska länderna behöver utveckla gemensamma plattformar för att presentera forskning och skapa gränsöverskridande projekt, gärna i samarbete med det omgivande samhället. Med konferensen Språk och rätt 2024 vill vi skapa en sådan arena där forskning, utbildning och praktik möts. Med detta initiativ vill vi anta samhällsutmaningar där samverkan mellan akademiker och praktiker stimulerar till utveckling av myndighetsspråk, rättslingvistik, lag och rätt.
Konferensen är nordisk och välkomnar, förutom forskare med intresse för språk och rätt i olika discipliner, särskilt praktiker inom Polisen, domstolar och andra myndigheter eller företag.
Konferensen välkomnar bidrag som berör språk och rätt i bred bemärkelse inom forskning, utbildning och praktik, till exempel kommunikativa strategier och myndighetskommunikation i tal och skrift inom domstolsväsendet, polisyrket eller i utbildningar och praktiker inom dessa verksamheter. Även bidrag utanför dessa specifika områden är välkomna.
Plenarföreläsare
Moa Bladini
Moa Bladini är docent och lektor i straffrätt vid juridiska institutionen i Göteborg.
Hennes forskning kretsar kring frågor om makt och rättvisa, jämställdhet och likabehandling, emotioner och objektivitet. Teori- och metodfrågor är centrala i hennes forskning, och hon använder sig bl.a. av kritisk diskursanalys, feministisk teori, emotionssociologisk teori och har de senaste åren arbetat tvärvetenskapligt i stor utsträckning, i synnerhet tillsammans med sociologer och kriminologer.
Den kritiska diskursanalysen som Bladini använt sig av är framför allt inspirerad av diskurshistorisk metod, och systemfunktionell diskursanalys, och har bl.a. använts för att undersöka hur objektivitetsideal, objektivitetsanspråk och legitimeringsstrategier konstrueras och används i diskurser om dömande i brottmål. Hon har också stor erfarenhet av att beforska, samarbeta med och undervisa domstolsjurister (domare, åklagare, försvarare och målsägandebiträden).
Cecilia Wadensjö
Cecilia Wadensjö är professor emerita i tolkning och översättning, Tolk- och översättarinstitutet (TÖI), Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet.
Hon disputerade 1992 på en avhandling om interaktion i tolkade samtal och har sedan dess studerat kommunikation via tolk i en rad olika institutionella, bland annat rättsliga sammanhang. Hennes bok Interpreting as Interaction (Longman 1998) fick stort genomslag inom tolk- och översättningsvetenskapen internationellt. Hennes bok Kontakt genom tolk (Dialogos 2018) används inom tolkutbildningar i Sverige och Norge. Under de senaste åren har hon tillsammans med Hanna Sofia Rehnberg, Uppsala universitet och Zoe Nikolaidou, Södertörns Högskola, studerat tolkfunktionen i asylprocessen, ett ämne som denna forskargrupp föreläst om för bl.a. asyldomare och andra jurister.
Marie Bojsen-Møller
Marie Bojsen-Møller har en ph.d. i retslingvistik og genre, og hun underviser i dansk sprog og litteratur ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.
Hendes primære forskningsområder er sproglige trusler (svensk: hot), ekstremistiske manifester og kriminelle teksters ’rejser’ i det juridiske system. Hendes forskning kombinerer funktionel lingvistik med moderne genreteori, og hun har bl.a. undersøgt sproglige virkemidler i indirekte trusler. På nuværende tidspunkt forsker hun i det komplekse spændingsfelt mellem sjov og alvor på sociale medier.
Marie er medstifter og medlem af den internationale trussels-tænketank Linguistic Threat Assessment Think Tank som består af forskere og praktikere fra Danmark, USA, Canada og Tyskland. Hun var en del af forskningsprojektet Truslers sprog og genre (finansieret af Carlsbergfondet, 2018–2021), og har bl.a. været gæsteforsker på Aston Institute for Forensic Linguistics (Aston University, UK) og University of Kansas (USA).
Lina Nyroos
Lina Nyroos är lektor och docent i svenska vid Södertörns högskola, och i sin forskning intresserar hon sig för muntliga kommunikationsmönster i olika institutionella sammanhang.
Lina är knuten till Institutionen för polisiärt arbete vid Södertörns högskola där hon är verksam som ämnessamordnare och lärare i polisiärt arbete på kandidatnivå, och hon forskar om polisstudenters akademiska och professionella litteracitet i ett högskolepedagogiskt projekt (finansieras av UHR 2024–2025). Hon leder också projektet Samspel och interaktion i svenska polisförhör (finansieras av Vetenskapsrådet 2022–2024) som placerar sig inom det rättslingvistiska fältet. I projektet undersöks exempelvis hur polisen ställer frågor och initierar fri berättelse, och vilket utrymme den förhörde har att förhandla om frågans riktning och innehåll. Med samtalsanalytisk teori och metod (CA) arbetar Lina för att belysa hur normer och institutionella agendor hanteras och realiseras, samt vilka förutsättningar för deltagande som skapas genom språkliga handlingar.
Arrangörer
Huvudarrangör av konferensen är Institutionen för svenska språket vid Linnéuniversitetet.
Konferenskommitté: Sofia Ask, Joacim Lindh och Johanna Nilsson.
Konferensen ges i samverkan med Centrum för polisforskning och utveckling, en tvärvetenskaplig forskningsmiljö vid Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete vid Linnéuniversitetet. Centrum för polisforskning och utveckling | lnu.se
Den rättslingvistiska forskningsmiljön
Den rättslingvistiska forskningsmiljön vid Linnéuniversitetet i Växjö etablerades med projektet Texter med tyngd, vilket följdes av det pågående rättslingvistiska projektet Berättelser med sanningsanspråk, som fokuserar på kommunikation och interaktion i det svenska rättssystemet. Inom projektet har två doktorsavhandlingar skrivits: Peter Ström om genredrag i utredningar inom socialtjänsten (2017) och Joacim Lindh (2022) om brottmålsnarrativ i huvudförhandlingar och domar. Ett exempel på en praktisk tillämpning av forskningen inom projektet är läromedlet Skrivande polis (Ask 2014, 2021), som är kurslitteratur på landets polisutbildningar. Ett annat exempel är uppdragsforskning åt Domstolsverket i publikationen Kvinnor och män i domar: En forskningsrapport om språkliga genuskonstruktioner i domar om brottmål, vårdnadsmål och LVU-mål (Byrman & Skoglund 2018). Under 2023 samverkade vi med kunskapsmiljön En ifrågasatt demokrati vid Linnéuniversitetet, vilket resulterat i en antologi där forskare och praktiker diskuterar demokratins utmaningar (Ask m.fl. 2024, Goodwin & Skoglund 2024). I forskningsmiljöns nätverk ingår Centre for Forensic Linguistics, Aston University, Birmingham och den rättslingvistiska miljön vid Köpenhamns universitet.
Forskningsmiljön vid Institutionen för svenska språket kan tillföra ny kunskap om hur språk påverkar och påverkas i rättskedjan, och hur detta kan undersökas och förstås med hjälp av språkvetenskapliga teorier och metoder. Forskningen i rättslingvistik vid Linnéuniversitetet strävar efter att utveckla bästa praktik via samarbete med samhälleliga aktörer.
Resa till Växjö
Reser du med tåg till Växjö kommer du till Växjö station som ligger mitt i centrum.
Du kan flyga med direktflyg från Bromma Stockholm Airport till Växjö Småland Airport. Du kan också nå Växjö via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och anslutande direkttåg till Växjö station (cirka 2,5 timmar).
För resor från Växjö centrum eller från Växjö Småland Airport till Linnéuniversitetet rekommenderas buss eller taxi.
Buss till campus
Buss nummer 4 tar dig från Växjö Småland Airport till Växjö centrum där du sedan kan byta buss för att ta dig till Linnéuniversitetet.
Det finns flera alternativ för bussresor mellan Växjö centrum och Linnéuniversitetets campus på Teleborg. Det bästa alternativet är att ta buss nummer 3 som går direkt till campus. Andra alternativ är att ta antingen buss nummer 1 eller buss nummer 5 som tar dig till Teleborg centrum, som ligger cirka 8–10 minuters promenad från universitetets campus.
Alla busslinjer drivs av Länstrafiken Kronoberg, se länk för tidtabell.
Boende
Om ni under er vistelse i Växjö är i behov av hotellrum rekommenderar vi er att kontakta något av nedan hotell/vandrahem för att göra en bokning.
Elite Stadshotellet
Kungsgatan 6, Box 198
352 33 Växjö
Ni kan boka via epost: reservation.vaxjo@elite.se
eller via telefon: 0470 – 134 00
Hemsida.
Elite Park Hotel
Västra Esplanaden 10
352 31 Växjö
Ni kan boka via epost: reservation.vaxjo@elite.se
eller via telefon: 0470 – 70 22 00
Hemsida.
Clarion Collection Hotel Cardinal
Bäckgatan 10
352 30 Växjö
Ni kan boka via epost: cc.cardinal@choice.se
eller via telefon: 0470 – 72 28 00
Hemsida.
Quality Hotel Royal Corner
Liedbergsgatan 11
352 32 Växjö
Ni kan boka via epost: q.royalcorner@choice.se
eller via telefon: 0470 – 70 10 00
Hemsida.
Teleborgs Slott
Slottsallén
351 96 Växjö
Ni kan boka via epost: info@teleborgsslott.com
eller via telefon: 0470 – 34 89 80
Hemsida.
Hotell PM och Vänner
Västergatan 10
351 31 Växjö
Ni kan boka via epost: reservations@pmhotel.se
eller via telefon: 0470 – 75 97 00
Hemsida.
Hotell Esplanad
Norra Esplanaden 21 A
352 31, Växjö
Ni kan boka via epost: info@hotelesplanad.com
eller via telefon: 0470 – 70 22 00
Hemsida.
Hotell Värend
Kungsgatan 27
352 33, Växjö
Ni kan boka via epost: info@hotellvarend.se
eller via telefon: 0470 – 77 67 00
Hemsida.
Scandic Växjö
Hejaregatan 19
352 46 Växjö
Ni kan boka via epost: vaxjo@scandichotels.com
eller via telefon: 0470 - 73 60 00
Hemsida.
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Parkering
Det finns cirka 900 parkeringsplatser med en avgift på 2 kr/timme eller 20 kr/dygn på campus i Växjö. Även 60 avgiftsfria parkeringsplatser på Stallvägen (bredvid hus S).
Det finns också cirka 50 parkeringsplatser för elbil med laddstolpe. De finns på parkeringarna P06, P08, P10, P11, P12 och P14, och för dessa platser är avgiften 10 kr/timme.
Du betalar avgiften på något av följande sätt:
- Med hjälp av parkeringsappen Aimo (tidigare MobilPark) som anges på skyltningen startar, förlänger och avslutar du parkeringstiden, sparar registreringsnummer för dina fordon och väljer hur du vill betala dina fakturor. Se mer information nedan.
- Med SMS-tjänsten (se skyltningen) startar du din parkering genom att skicka ett SMS och ytterligare ett när du vill avsluta. Betalningen kommer inte på telefonfakturan utan en separat faktura och därmed kan även tjänstetelefoner användas. Fakturaavgift tillkommer.
- Myntautomat finns vid P06 Studentstigen.
- Kortautomat finns vid P10 Gulan.
Det är parkeringsförbud nattetid (klockan 00.00-05.00) på universitetets alla parkeringsplatser, oavsett erlagd avgift.
För nattparkering hänvisar vi till parkeringen på Brände udde, Stenladan, slottsparkeringen samt ca 30 st gästparkeringar som finns på Studentstigen 2-4,PG Veides väg 2,10 och 15, Tuvanäsvägen 2 och 8 samt Georg Lückligs väg 10.
Hitta i våra lokaler och byggnader i Växjö
Ett hållbart evenemang
Språk och rätt konferensen är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.