Den akademiska frihetens utmaningar, gränser och möjligheter – med Martin Tunström & Sverker Sörlin
Välkommen till ett panelsamtal, i samband med vår högtidsvecka, med två av Linnéuniversitetets nyutsedda hedersdoktorer; Martin Tunström och Sverker Sörlin. Ett panelsamtal om den akademiska frihetens utmaningar, gränser och möjligheter. Modereras av lektor Emma Ricknell, institutionen för Statsvetenskap.
Akademisk frihet är en av hörnstenarna i ett öppet och demokratiskt samhälle. Denna frihet innebär att forskning och undervisning kan bedrivas oberoende av intressegrupper, politiska trender, religiösa uppfattningar eller ekonomiska intressen. Det är inte bara viktigt för akademiker, utan också för allmänheten, då det möjliggör en djupare förståelse för komplexa frågor och främjar informerade beslut i demokratiska processer.
Under de senaste åren har akademisk frihet varit föremål för intensiva diskussioner. I debatten om dess utsatthet lyfter olika aktörer – politiker, akademiker, journalister och fackliga representanter – fram olika aspekter. Linnéuniversitetet bjuder nu in till ett panelsamtal med sina nyutsedda hedersdoktorer för att diskutera de utmaningar, gränser och möjligheter som den akademiska friheten står inför.
Välkommen till ett panelsamtal där vi utforskar just det här, den akademiska frihetens utmaningar, gränser och möjligheter. Ingen föranmälan krävs och alla intresserade är varmt välkomna att delta! Martin och Sverker promoveras till hedersdoktorer under Linnéuniversitetets Akademiska högtid den 31 januari.
Fler spännande aktiviteter anordnas under veckan
Det här samtalet är en del av Linnéuniversitetets högtidsvecka, som varje år arrangeras i samband med vår akademiska högtid den 31 januari. Hela veckans program hittas här. Alla aktiviteter är öppna för alla intresserade.
Linnéuniversitetet Live
är en mötesplats mellan universitetet och det omgivande samhället. Målet med mötena är att synliggöra utbildning, forskning, projekt och verksamhet vid lärosätet genom att sätta kunskap i rörelse.