Marknadens språk. Om marknad i svenskt språkbruk från medeltid till nutid.
Välkommen till vårterminens högre seminarier vid institutionen för kulturvetenskaper!
Föreläsare: Claes Olsson, Institutionen för svenska språket, Linnéuniversitetet
Titel: Marknadens språk. Om marknad i svenskt språkbruk från medeltid till nutid.
Abstrakt: Projektet ”Marknadens språk” undersöker hur talet om marknaden har utvecklats från medeltiden till idag, med det övergripande målet att förstå hur ett marknadstänkande har formats och fått sin nuvarande betydelse. Idén om marknaden som en abstrakt, agerande entitet är relativt modern, medan ordet
"marknad" har en lång historia som från början betecknade en konkret plats och tid för handel. Under särskilt de senaste 200 åren har begreppet genomgått en förvandling, från att ibland vara föremål för kritik och protektionism till att bli ett dominerande tankesätt som påverkar stora delar av våra liv, även utanför ekonomins sfär.
Projektet bygger på antagandet att människors sätt att tala om marknaden inte bara reflekterar verkligheten utan också formar den. Genom en flervetenskaplig ansats som kombinerar idé- och ekonomisk historia, språkbruksanalys, begreppshistoria samt korpuslingvistik undersöks användningen och förändringen av marknadsord i olika källor och sammanhang.
Genom att integrera kvalitativa och kvantitativa metoder och arbeta över ett långt tidsperspektiv beskriver och diskuterar vi hur världen har kommit att betraktas genom ett "marknadsspråk". Resultatet förväntas bidra till en djupare förståelse av den historiska process som format dagens marknadscentrerade världsbild.
Lokal: Fe3016 (Dacke), Campus Växjö
Seminariet kan också följas via Zoom. Kontakta Charlie Järpvall (charlie.jarpvall@lnu.se) eller Sara Ellis Nilsson (sara.ellisnilsson@lnu.se) för länk.
För frågor om seminariet, kontakta Charlie Järpvall eller Sara Ellis Nilsson.