Arkeologi i sydost - vart är vi på väg?
Årets tema för konferensen Arkeologi i sydost – vart är vi på väg, är skog och utmark. Vi välkomnar yrkesverksamma arkeologer i sydöstra Sverige till en dagskonferens om nuläget och med en spaning in i framtiden.
Vi vill sätta ljuset på både de utmaningar och möjligheter som finns när det gäller kulturmiljövård i skogsmark, där vi särskilt vill uppmärksamma de utmaningar som uppkommer i skärningspunkten mellan kulturmiljövård och skogsbruk. Liksom förra året, ställer vi frågan;
Vart är vi på väg?
Under dagen får vi ta del av projekt som genomförts under de senaste åren i regionen och ha en dialog kring hur vi tillsammans kan arbeta för att utveckla arkeologin och kulturarvet med fokus på lämningar i skogsmark. Konferensen har en tydlig samverkansprofil med deltagare från uppdragsarkeologin, länsstyrelser, universitet, förmedling och privata aktörer.
Nytt för i år är att vi kommer att genomföra ett panelsamtal med fokus på arbetsmarknadens behov av yrkeskunskap och hur detta förhåller sig till de utbildningar som erbjuds vid svenska universitet.
Vi är glada att kunna presentera ett brett spektrum av föredrag som belyser arkeologin idag och dess utvecklingsmöjligheter i framtiden.
Kontaktinformation
Om du har några frågor om konferensen, vänligen mejla till arkeologi-sydost@lnu.se så blir du kontaktad av en av konferensarrangörerna.
Anmälan
Anmälan dig här: https://axacoair.se/go?0wpVjGs5
Program
08.45 - Välkomna med Peter Skoglund, Linnéuniversitetet och Anna-Karin Karlsson, Museiarkeologi Sydost, Kalmar läns museum
09.00 - Ny forskning kring järnålderns utmarksutnyttjande - Regionala likheter och skillnader, Andreas Hennius
09.30 - Hållbart skogsägande, skogsbruk och kunskap – ”förstår vi är det lättare”, Martin Karlsson
09.55 - Liselotte Källström och Moa Lorentzon, LST Kalmar och Jönköping
10.20 - FIKA
10.45 - Nya inventeringsresultat, förändrad landskapsbild?, Kenneth Alexandersson och Anna-Karin Karlsson
11.10 - Fossil åker - erfarenheter från Kronobergs län och möjligheter för Kalmar län – Åsa Alering och Andreas Emilsson
11.35 - Paneldiskussion - Solcellsparker och arkeologi med Länsstyrelserna i Blekinge, Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län. Moderator: Ulrika Söderström
12.30 - Lunch
13.30 - Panelsamtal - Vilka förväntningar har branschen på en arkeologiutbildning på avancerad nivå. Samtalsledare: Cornelius Holtorf
14.15 - Paus
14.25 - "Det syns ju inga gravar i de äldre kartorna..." Kartan i arkeologins tjänst - erfarenheter från förti års excerperande, Ådel Franzén
14.50 - Femtio år av blästbruksundersökningar i Jönköpingstrakten, Ann-Marie Nordman
15.15 - FIKA
15.40 - Gruvinventeringar och järnet i Brånahult, Johan Åstrand
16.05 - Nya perspektiv på hällkistorna i Kronobergs län , Peter Skoglund och Tove Traneskog
16.30 - Kulturmiljöernas berättelser - att podda om vårt kulturlandskap, Lena König
16.55 - Avslutande reflektioner
17.15 - Tack och hej
Hitta i våra lokaler och byggnader i Växjö
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Medarrangörer
Hållbart evenemang
Konferensen "Arkeologi i Sydost - vart är vi på väg?" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.