CISA-konferensen 2025
CISA konferensen anordnas av Centrum för Interprofessionell Samverkan och sambruk inom Akut vård (CISA), med placering på institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet.
Om konferensen
Syftet med konferensen är att utveckla samförstånd, sambruk och samverkan mellan olika professioner och organisationer praktiskt involverade i den akuta vårdkedjan, inom grundutbildning, specialistutbildning, fortbildning och samhällsnära forskning i relation till akut vård. Målet är att vara en internationell förebild för hur man skapar en gemensam plattform för en effektiv samverkan mellan professioner med liknande uppdrag, ansvar och funktioner, för att bistå och gagna människor i behov av akut vård.
CISA följer den hjälpsökandes väg genom den akuta vårdkedjan, d.v.s. från skadeplats via kommunal hälso- och sjukvård, vårdcentral, larmcentral, polis, räddningstjänst, ambulans till akutmottagningar, perioperativ vård samt intensivvård och bidrar med forskning utifrån ett vårdvetenskapligt perspektiv som ger den unika människan i alla åldrar en påtaglig och betydelsefull röst. En förutsättning för säker akut vård är att personal från olika professioner och verksamheter kan arbeta tillsammans men framförallt att de gemensamt arbetar effektivt med att identifiera, utreda och förebygga risker, tillbud och skador.
Varje år har konferensen ett nytt tema. Konferensen attraherar ca 500 kliniker, lärare och forskare varje år, vilka har intresse av forskning relaterat till samhällsutmaningar med fokus på den akuta vårdkedjan. Konferensen marknadsförs via tidskriften Samverkan112 där CISA är medredaktör, CISA Nyhetsbrev, Linkedin, Twitter, facebook, Linnéuniversitetet kommunikationsavdelning, CISA konferens webbsida, CISA webbsida med flera kanaler.
Konferensen planeras och genomförs av CISA operativa grupp, Styrgrupp, vetenskapliga råd samt Linnéuniversitetet kommunikationsavdelning.
Konferensrådet
Anders Svensson klinisk universitetslektor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet
Anders Bremer docent, institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet
Maria Qvistgaard, universitetslektor, institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet
Ingrid Gustafsson, forskningssekreterare i CISA, universitetslektor på institutionen för vårdvetenskap, Högskolan i Borås
Mats Holmberg, docent, forsknings- och utvecklingsstrateg vid ambulanssjukvården, Region Sörmland med en adjungering till Linnéuniversitetet.
Henrik Andersson docent på institutionen för vårdvetenskap Högskolan Borås med affiliering till Linnéuniversitetet
I konferensrådet ingår dessutom: Carina Elmqvist, Bengt Fridlund, Sofia Almerud Österberg, Kim Wallin, Kristina Schildmeijer, Martina Wilmén, Cecilia Brandel och Sebastian Orehovacki Månsson.
Läs mer om CISA.
Hållbart evenemang
CISA-konferensen är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.