En dag om hållbart skolledarskap
Välkommen till en träff med Linnéregionens rektorsnätverk med en föreläsning om rektorers roller och förutsättningar för ett hållbart skolledarskap, erfarenhetsutbyte och litteraturseminarium.
Program den 7 februari
- Kaffe/te och fralla serveras från 08.30
- 09.00-12.00 Föreläsning och workshop med Ulf Leo, Umeå universitet:
Rektorers roller och förutsättningar för ett hållbart skolledarskap
Ulf Leo presenterar resultat från en forskningsstudie om rektorers arbetsmiljö. Passet innehåller också samtal om möjliga åtgärder för att förbättra arbetssituationen och hur deltagarnas skolledarskap kan bli mer hållbart. - 12.00-13.00 Lunch
- 13.00-15.00 Litteraturseminarium i basgrupper
Vad är Linnéregionens rektorsnätverk?
Linneregionens rektorsnätverk är ett samarbete mellan Skolverket, Linnéuniversitetet, Kommunförbundet i Kalmar län och skolhuvudmän i Linnéregionen. Genom långsiktigt relationsbyggande och systematiskt erfarenhetsutbyte som bidrar till skolledares professionella utveckling och lärande är nätverkets syfte att bidra till förbättrade resultat, för alla barn och elever, och en ökad likvärdighet i hela Linnéregionen.
Nätverkets mål är att:
- skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte, samverkan och samhandling genom lokala nätverk med forskningsanknytning
- ligga i framkant gällande forskning och beprövad erfarenhet för högre måluppfyllelse och likvärdighet
- gå i takt och i linje med Skolverkets utveckling av Professionsprogrammet
- bidra till att vara en attraktiv arbetsgivare i ständig utveckling och med ett hållbart arbetsliv i fokus.
Nätverket träffas fyra gånger per år. Vid träffarna medverkar forskare och föreläsare som presenterar aktuella ämnen relevanta för skolväsendet och skolledarskap. 2025 års tema är HÅLLBARHET, som omfattar både hållbart ledarskap och att leda för hållbarhet. Till varje nätverksträffa förväntas deltagarna läsa en vetenskaplig text, som behandlas på ett litteraturseminarium.
Mellan nätverksträffarna uppmanas deltagarna att genomföra en ledarhandling, som behandlas på den basgruppsträff som genomförs digitalt mellan varje nätverksträff.
Vem kan delta?
Nätverkets målgrupp är rektorer som tidigare gått rektorsprogrammet och som arbetar som skolledare. Det är respektive skolhuvudman som utser och anmäler.
Kostnad?
Linnéuniversitetet och Skolverket står för föreläsare, lokaler och förtäring.
Deltagarna står för tid och resor.
Nästa nätverksträff: 11 april.
Anmälan
Anmälan är nu stängd.
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Res till Kalmar
Res till Kalmar
Dagliga tåg-, buss- och flygförbindelser till och från Kalmar finns från ett flertal destinationer, exempelvis Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Tåget mellan Stockholm Central och Kalmar C tar cirka 5 timmar.
Direktflyg går till Kalmar Öland Airport från Bromma Stockholm Airport. Var 20:e minut går bussar från Kalmar flygplats till Kalmar C, linje 402.
Du kan också nå Kalmar via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och anslutande direkttåg till Kalmar station (cirka 4 h). Från och med oktober 2021 finns också möjlighet att flyga mellan Kalmar och Frankfurt. Läs mer om flyg till och från Kalmar Öland Airport.
Res inom Kalmar
Från Kalmar C är det bara ett par minuters promenad till Linnéuniversitetet och den så kallade Universitetskajen.
Bussbiljetter kan du antingen köpa ombord på bussen eller i appen ”Kalmar länstrafik”, då får du dessutom 10 % rabatt på din biljett.
Klicka här för att söka resa på Kalmar Länstrafik: https://www.kalmarlanstrafik.se/