Påskliljor
Nätverksträff

Skola för vem? Historiska perspektiv på inkludering och exkludering med särskilt fokus på specialklasser

Välkommen till nätverksträff onsdagen den 9 april, campus Växjö!

Skola för vem? Historiska perspektiv på inkludering och exkludering med särskilt fokus på specialklasser.

Vi träffas onsdagen den 9 april kl. 16.00–18.00, Södra Salen (M1083) campus Växjö, Linnéuniversitetet.

Under de senaste decennierna har särskilda undervisningsgrupper, resursskolor, akutskolor och olika särlösningar åter blivit allt vanligare i skolan. Politiska, pedagogiska och psykologiska idéer kring skolans differentiering har varierat över tid och väcker ofta starka känslor. Oavsett vilket ideal som för tillfället dominerar, har det alltid varit skolans uppgift att hantera de elever som av olika skäl inte anses kunna gå i en ordinarie klass.

Det var först runt sekelskiftet 1900 som alla barn började gå i skolan, vilket gjorde det tydligt att vissa inte klarade av att följa undervisningen i de så kallade normalklasserna. Frågan uppstod då: vad skulle man göra med elever som inte kunde följa med i undervisningen eller sitta still i klassrummet? För att möta dessa behov växte olika specialklasser fram. I denna föreläsning diskuteras vilka dessa specialklasser var och hur de förändrades över tid, med särskilt fokus på de kriterier som användes för att placera elever i dessa klasser.

Thom Axelsson är fil dr i tema barn, docent i utbildningsvetenskap, forskar kring barndom och skola ur ett historiskt perspektiv. Han har intresserat sig för hur skolan på olika sätt har kategoriserat och sorterat sina elever efter begåvning och beteende. Han arbetar för närvarande med ett av Vetenskapsrådet finansierade projektet om skolhälsovårdens framväxt.

Anmälan till träffen 9 april är stängd.

Mer information om nätverket

Vill du få information om nätverket är du välkommen att höra av dig till Leif Nilsson som ansvarar för det Specialpedagogiska nätverket.

Du skickar namn, e-postadress, funktion och verksamhet, så är du med på sändlistan inför kommande träffar.