RUC-råd 9 maj 2025
Välkommen till RUC-råd på campus Kalmar den 9 maj kl 9.00-15.00! RUC-råden är en regional mötesplats för skolhuvudmännens utvecklingsledare och Regionalt utvecklingscentrum (RUC). Det genomförs tre RUC-råd per år.
Syftet med RUC-rådet är att stärka samverkan mellan skolhuvudmän i regionen och Linnéuniversitetet för att tillsammans främja utveckling av skolväsendet, lärarutbildning och fortbildning av yrkesverksamma inom förskola och skola.
Vi fortsätter på temat: Förskola och skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Problematisk skolfrånvaro, ökning av diagnosticeringar och hantering av hot/våld var några utvecklingsområden som nämndes i omvärldsspaningen vid RUC-rådet i oktober 2024. Professionellas erfarenheter i förskola och skola tillsammans med kunskap från vetenskapliga studier spelar en allt viktigare roll i förbättringsarbetet i förskola och skola.
Vi får bland annat möta Amra Zulic, rektor på Hackebackeskolan i Lessebo som presenterar skolans framgångsrika arbete med att motverka problematisk skolfrånvaro.
Forskare från Linnéuniversitetet presenterar och diskuterar preliminära resultat från sitt forskningsprojekt: Lärares föräldrakontakter som en arbetsmiljörisk. Studiens resultat grundar sig på intervjuer med lärare och rektorer som arbetar på högstadiet samt vårdnadshavare och elever, även de från högstadiet. Under dagen diskuteras hur skolhuvudmän ser hur man konkret kan arbeta i skolan för att förebygga att kontakter med vårdnadshavare får negativa konsekvenser för lärares arbetsmiljö.
Deltagande forskare är Eva Klope, lektor i pedagogik och projektledare, Maria Hedlin, professor i pedagogik, Marina Wernholm, lektor i pedagogik och Ulrika Bossér, lektor i pedagogik.
Under dagen medverkar också professor Daniel Sundberg, Linnéuniversitetet som ger en inblick i lärarskicklighet, kompetensutveckling och kapacitetsbyggande i relation till nationellt professionsprogram och obligatoriska kursen VAK – vidareutveckling och analys av kvalitet i undervisning.
Förbered dig på att diskutera följande frågeställningar: Hur få en rörelse från individuell kompetensutveckling (formell, kortsiktig insats, individuella meriter) till professionsutveckling (undervisningspraktik, kollegial, långsiktig) som också når det som sker i undervisningen?
Vad kan huvudman och skolans ledare göra för att utveckla kapacitetsbyggande strategier?
Kontakt
Hör gärna av dig till RUC om det är några frågor: ruc@lnu.se
Anmälan
Anmälan RUC-råd 9 maj, salen Azur campus Kalmar
Sista dag för anmälan är 25 april. Max tre personer per skolhuvudman.
Information om tidigare RUC-råd
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Parkering i Kalmar
Det finns 182 parkeringsplatser i garaget på Stuvaregatan 8. För elbil finns det 15 laddstolpar/platser.
Avgifter för parkeringsgaraget:
- 10 kr/timme (dag, 07.00-18.00)
- 5 kr/timme (natt, 18.00-07.00)
- 80 kr/dygn
- 600 kr/månad
Vid fel, låsöppning eller problem vänligen kontakta Securitas 0771-76 70 00, ange Stuvaregatan 8, Linnéuniversitetet.
Hitta i våra lokaler och byggnader i Kalmar
Ett hållbart evenemang
Konferensen är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.