Almedalen Visby
Seminarium

Almedalen: Kunskap eller känslor? Vad skall styra det samhälleliga samtalet?

En demokrati lever av att människor känner känslomässigt engagemang och delaktighet. Samtidigt måste samhällsviktiga beslut grundas på expertkunskap och fakta. Går det att balansera denna ekvation mellan kunskap och känslor och vem skall göra det? Är det mediernas uppgift att förse medborgarna med trovärdig information? Vad är de stora internetplattformarnas ansvar? Och hur kan vi skydda oss från att manipuleras? Hur sätter vi tonen inför valet 2026?

Plats
Arena för forskning och demokrati, Joda Bar, Skeppsbron 24.
I samarbete med Vetenskap&Allmänhet.
Tid
16.30-17:30
Ansvarig för evenemanget
Andreas Jahrehorn Önnerfors och Katarina Ek
Länk till officiella programmet

I samband med Almedalsveckan arrangerar Linnéuniversitetet ett samtal mellan forskare, politiker och journalister med fokus på informationspåverkan, desinformation, faktakontroll och om reglering ger oss en starkare motståndskraft. Seminariet är ett samarbete med Vetenskap&Allmänhet som ansvarar för Arenans dagsprogram på temat Evidensbaserat beslutsfattande.

Demokratin står inför nya och komplexa utmaningar – från förtroendekriser och polarisering till desinformation, global påverkan, autokratisering och kulturella konflikter. Samhället i stort och journalistiken har stora utmaningar i att hantera desinformation, misinformation, vilseledande information, informationspåverkan och propaganda. Minskad tillit till institutioner, ökad polarisering, korruption och bristande samhällelig samhörighet försvagar de strukturer som bär upp det demokratiska samhället.

Demokrati förutsätter fri och oberoende faktakontroll som kan granska makthavare, utgöra ett forum för opinionsbildning och förmedla nödvändigt kunskapsunderlag för medborgarnas politiska deltagande. Runt om i världen ifrågasätter allt fler politiker och medborgare de traditionella mediernas oberoende och opartiskhet. Det sker samtidigt som den intensiva teknikutvecklingen gör det möjligt att med små resurser sprida stora mängder både sanna och falska nyheter och alternativa nyhetsplatser utmanar den traditionella kvalitetsjournalistiken. På samma gång förändras samtalstonen i det offentliga samtalet. Både samhället i stort och journalistiken möter svårigheter när det gäller att hantera detta i den digitala informationsmiljön.

I samtalet ges olika perspektiv och vi ställer oss frågan vad som behövs för att främja ett öppet samtal och demokratiska värden.

Samtalet modereras av Douglas Brommesson, professor och dekan vid fakulteten för Samhällsvetenskaper.

Välkommen att delta!

Seminariet webbsänds av Vetenskap&Allmänhet och kan följas via denna länk

Medverkande

Andreas Önnerfors är medieforskare verksam vid Medieinstitutet Fojo på Linnéuniversitetet. Som projektledare för Faktajouren arbetar han för att öka svenska journalisters kunskaper om informationspåverkan och factchecking samt verifikation av digitalt innehåll. 2024 utkom hans bok "Konspirationsteorier. Meningsskapande berättelser i historia och nutid" och tidigare i år fick Önnerfors ta emot Zibetska priset av Svenska Akademien. 

Jenny Westerstrand, är lektor i rättsvetenskap och arbetar och forskar vid Linnéuniversitetet och är en av forskarna inom den tvärvetenskapliga forskningsmiljön En ifrågasatt demokrati. Westerstrand har under många år forskat om mäns våld mot kvinnor, bland annat var hon koordinator i den första stora omfångsundersökningen av mäns våld mot kvinnor i Sverige, Slagen dam – mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige. Under 2018-2024 var Wetterstrand ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno– och tjejjourer i Sverige. Svensk och europeisk lagstiftning för olika plattformar är ett område Westerstrand också intresserar sig för.

Martin Tunström, är flerfaldigt prisbelönad ledarskribent och politisk chefredaktör vid Barometern-OT. Tunström har uppmärksammats för sin opinionsjournalistik som bygger på fördjupning, faktagranskning och analys och driver mot ett mer fördjupat innehåll. I sin gärning är Tunström stilbildande för de regionala mediehusens betydelse i samhällsdebatten och för sitt bidrag till en nyanserad debatt.

Jeanette Gustafsdotter, är VD för Helsingborg Arena, en mötesplats som förenar näringsliv, kultur, evenemang och idrott. Gustafsdotter är utbildad journalist och jurist, har varit verksam som faktagranskande journalist på SvT, skrivit Murvlarnas lagbok, varit VD för Mäklarsamfundet och därefter Tidningsutgivarna, varit generalsekreterare för Sveriges muséer samt kultur- och demokratiminister. Gustafsdotter är sedan länge engagerad i frågor om hat och hot och hur det påverkar såväl enskilda som samtalsklimatet i samhället. Hon har bred kunskap om effekter av reglering och styrning av plattformar, sektorer och marknader.

Douglas Brommesson, är professor i statsvetenskap och dekan vid Fakulteten för samhällsvetenskaper. Brommessons forskning fokuserar framför allt på utrikespolitiskt beslutsfattande, småstaters utrikespolitik och civilt försvar. Ett av de senaste forskningsprojekten syftar till att skapa mer kunskap och förståelse för samhällets förutsättningar att utveckla, stärka och inrikta det civila försvaret. Projektet fokuserar hur förutsättningarna påverkas av förändringsprocesser i samhället på medborgarnivå, förvaltningsnivå och den internationella nivån.