Justitsia med våg bakgrund EU-stjärnor
Seminarium i rättsvetenskap

Det svenska kvinnofridsarbetets förändrade grunder: Från ”kön och våld” till könsneutralitet i Sveriges arbete mot mäns våld mot kvinnor 1995-2024

Institutionen för rättsvetenskap inbjuder dig till Linnaeus Law Talks.

Föreläsare

Jenny Westerstrand, universitetslektor vid institutionen för rättsvetenskap

Jenny Westerstrand är doktor i folkrätt (2008), med en avhandling om konkurrerande rättsliga förståelser av prostitution och människohandel samt av rättsligt subjektskap.

Jennys forskning har rört sig mellan juridik och sociologi och bedrivits inom temat mäns våld mot kvinnor, särskilt sexuellt våld och våld i hederns namn. Hon har varit koordinator i en, respektive lett en annan, nationell omfångsstudie av förekomsten av mäns våld mot kvinnor. Åren 2018-2024 var Jenny heltidsarvoderad ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks). Sedan ht-24 är hon anställd som lektor vid Rättsvetenskapliga institutionen vid Linnéuniversitet.

En kort sammanfattning

De kvinnofridsreformer som under 90-talet gjorde Sverige känt över världen som världens kanske mest jämställda land, hade en uttalad maktanalys som bas. Den så kallade Kvinnovåldskommissionen, som lade sitt betänkande Kvinnofrid 1995 (SOU 1995:60), utgår från förevaron av en könad maktobalans, där män är överordnade kvinnor. Den mest kända föreslagna reformen, införandet av brottet grov kvinnofridskränkning, avspeglar denna syn. Gradvis har analysen förflyttats i politiken och lagförslag läggs nu med en uttalat könsneutral förståelse i botten. En liberal rättighetsdiskurs har härmed tagit ordentlig mark i Sverige. Förskjutningen kan diskuteras i ljuset av kap 6 BrB och dess dubbla skyddsintressen, självbestämmande respektive integritet.

Dessa på många sätt konkurrerande intressen illustrerar de spänningar som finns på fältet mellan ett tidigare och ett förhärskande synsätt. Vid detta seminarium diskuteras den gradvisa förskjutning som ägt rum inom politikfältet/lagstiftning om mäns våld mot kvinnor sedan 90-talets kvinnofridsreformer, med hänsyn till könsneutralitet och ett liberalt rättighetsparadigm på frammarsch.