Vilka mekanismer gör att fysisk påverkan på naturen accepteras från naturbaserade evenemang?
Medan turismen fortsätter att påverka vår planet i antropocen fortsätter vi med intensivt resande. Turistaktiviteter i naturen är särskilt betydelsefulla eftersom den fysiska verkligheten på dessa platser beror på hur de skyddas, från markerosion till störningar av vilda djur.
Få andra aktiviteter påverkar naturen såsom naturbaserade evenemang, dvs. påverkan från utomhussammankomster centrerade kring social interaktion, ofta kombinerade med fysiska aktiviteter som terränglöpning eller mountainbike.
I detta seminarium undersöker jag vad som främjar acceptansen av fysisk påverkan på naturen baserat på tre års kvalitativ forskning av fyra aktörsgrupper — evenemangsarrangörer, deltagare, myndighetsrepresentanter och lokala aktörer — genomförd i Jämtlands fjällregion, Sverige. Sverige erbjuder en särskilt intressant kontext, eftersom vistelse i naturen är djupt rotad i kulturen, men de senaste åren har sett en förskjutning mot ”sportifiering” av utomhusaktiviteter där resultat och rekord alltmer dominerar.
Denna analys är inramad genom ett postutvecklingsperspektiv, vanligtvis tillämpat på den så kallade utvecklingsvärlden, vilket ger insikter i vad som formar acceptansen av andra. Jag identifierar fem sociokulturella mekanismer — storlek, tillväxt, ägande, ansvar och gränser — som visar hur aktörer inkluderar eller exkluderar den fysiska påverkan på naturen i sina sociala miljöer.
Aktörer accepterar påverkan när evenemangen blir en del av deras identitet. Men när evenemang existerar oberoende, utanför andras inflytandesfärer, är den fysiska påverkan på naturen mindre benägen att accepteras. Jämfört med oberoende turister representerar evenemang hanterbara aktiviteter som kan vägledas mot acceptans.
Seminariet hålls på engelska.
Seminariet arrangeras av Kunskapsmiljö Linnè: Hållbar turism (KEST).
Kort bio
Axel Eriksson försvarade nyligen sin doktorsavhandling "Acceptans av miljöpåverkan från evenemangsturism" vid Mittuniversitetet. Hans arbete har handlat om naturbaserade evenemang i Sverige för att förstå aktörers uppfattningar om olika former av miljöpåverkan. Han är också intresserad av livsstilsmigration och digital nomadism och har för närvarande fått ett stipendium för att bedriva forskning i Hokkaido, Japan. Axel arbetar med kvalitativa metoder för att förstå interaktionen mellan turister och lokala befolkningar genom att implementera nya teorier i olika kontexter.