En låda på vinden

Performance lecture med Gunnel Cederlöf

Performance Lecture är en fusion mellan en föreställning och en föreläsning i samarbete med Regionteatern Blekinge/Kronoberg. Det är ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form – där kunskap förmedlas med teaterns verktyg!

 Gunnel Cederlöf är professor i historia vid Institutionen för kulturvetenskaper, Centre for Concurren-ces in Colonial and Postcolonial Studies. I sin forskning kombinerar hon miljöhistoria, rättshistoria och kolonialhistoria och är inriktad på Indien och det brittiska imperiet. Gunnel leder forskningsprojektet ”Huseby i världen” som gör träkistans unika historiska material tillgängligt för forskning.

Innehållet i kistan visade sig tillhöra Joseph Stephens, den godsägare som gav nytt liv åt Huseby under Smålands djupa ekonomiska kris på 1800-talet. Stephens hade arbetat som framgångsrik järn-vägskontraktör i det koloniala Indien. När han lämnade Indien samlade han all sin dokumentation i kistan, som fram till 2006 stått oupptäckt på Husebys vind.

Denna föreläsning kommer att handla om lådan på vinden och de upptäckter som gjordes däri, samt hur dessa upptäckter får oss att se på historien i ett helt nytt ljus.

 

Läs mer om Gunnel

Läs mer på Regionteaterns webb

Regionteatern i Växjö Christina Dahlgren Lägg till i din kalender