studenter besöker träindustri

Besök på ATAB-trappan i Agunnaryd

En aktivitet arrrangerad via Linnaeus Technical Centre, som arbetar med samarbeten mellan studenter, forskare samt små och medelstora företag i vår region.

ATAB-trappan i Agunnaryd är en av Sveriges ledande tillverkare av trappor för inomhusmiljö och i tisdags tog man emot studenter i kursen "Avancerad CAE-teknik i träindustrin", som fick en inblick i trapptillverkarens CAD-miljö och produktion.

Lärare på kursen är Erik Hansson, adjungerad lektor på institutionen för skog och träteknik på Linnéuniversitetet. Erik deltog vid träffen och kommenterar:

- Jag uppskattade besöket mycket och tycker att det är viktigt att uppleva hur teorin används i praktiken och hur olika verksamheter använder sig av olika anpassningar inom CAD.

Malin Erikson, som är koordinator för tekniknod väst inom LTC (Linnaeus Technical Centre) och den som arrangerade besöket berättar:

-Genom besök med speciella inriktningar, som i detta fallet avancerad CAD, ges företagen möjlighet att visa upp sina verksamheter på plats. Det känns bra att kunna visa upp en del av all spännande teknik som används i regionen, och det bådar gott för kompetens och framtida rekrytering till industrin.

Hos ATAB-trappan jobbar knappt 30 personer tillsammans med ett antal CNC-styrda maskiner, robotar och en helautomatisk lackeringsbana och man har en stor kompetens inom både konstruktion och tillverkning. Trä är det viktigaste materialet i trapptillverkningen, men man arbetar med flera andra material, som till exempel glas och stål, enligt kundernas önskemål.