Varför kanelbullens dag?
Idag är det kanelbullens dag och den har vi svenskar firat den 4:e oktober sedan 1999. Då bestämde sig nämligen Hembakningsrådet för att det var dags att uppmärksamma den rika bulltraditionen i Sverige. Den populäraste bullen – kanelbullen, fick en alldeles egen dag. Syftet med dagen var också att öka konsumtionen av mjöl, jäst, socker och margarin i landet.
Kanelbullens historia kan spåras till 1950-talet, då den började dyka upp på bilder och i recept i kokböcker och veckotidningar, i alla möjliga former, som snäckor, snurror, gifflar, klippta bullar och kringlor. Idag har den älskade bullen nästan blivit en symbol för mysighet och trivsel och det sägs att man kan höja värdet väsentligt på sin bostad om det luktar nybakade kanelbullar under visningen.
Vi pratade kanelbullar med Anna Blücher, som är universitetslektor och programansvarig för Nutrition och Livsmedelsvetenskap:
Finns det någonting som är bra eller nyttigt med att äta kanelbullar?
– Ja, det är bra för vårt sinne och välbefinnande – trevligt att fika tillsammans med sina vänner. I övrigt ska man begränsa sin konsumtion av denna typ av mat – med socker och vitt mjöl. Begränsa innebär inte alls att man ska låta bli, men ät inte många varenda dag! Kanelen har visat sig ha flera positiva hälsoeffekter, t ex på blodsockerhalt diabetespatienter. Men, det är svårt att fastställa hur mycket man måste äta för en effekt och dessutom finns det två olika sorters kanel, den ena med större effekt. För att få effekter skulle man behöva äta en hel tesked kanel om dagen.
Har du några tips på hur man får till den perfekta kanelbullen?
– Själv är jag noga med att degen inte görs för hård, inte kyls och att bullarna har jäst tillräckligt innan jag sätter dem i ugnen.