Alumn Jan Bylund

Månadens alumn: Jan Bylund

I september möter du Jan Bylund som efter avslutad examen hunnit med att jobba som programledare på bland annat Bingolotto och blivit utsedd till Sveriges bästa ståuppkomiker. Han tar sig gärna an nya utmaningar, är nu aktuell som författare med boken "Den lyckliga pessimisten: varför negativt tänkande är positivt" och deltog nyligen på en alumnträff anordnad av Linnéuniversitetet.

Namn: Jan Bylund
Ålder: 50 år
Nuvarande yrke och ort: Komiker och författare, Göteborg

Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?

– Jag gick medietekniklinjen i Kalmar och tog examen år 1989.

Vad jobbar du med?

– Jag är komiker, författare och föreläser i olika sammanhang.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Artistbranschen är en speciell bransch. För att få scentid är det bara upp, pröva och testa många olika saker. Då blir det lättare sen. I början tackade jag ja till det mesta för att lära mig så mycket som möjligt. Det är också så att man behöver vara medveten om sin plats i rangordningen för att kunna bygga förtroende.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är att få träffa folk, att ta sig an nya utmaningar och att nätverka. De mest oväntade saker kan hända när man nätverkar och det är roligt att kunna koppla ihop olika kontakter med varandra. Genom att nätverka får man också hjälp på vägen till nya möjligheter.

Hur såg ditt studentliv ut?

– På den tiden när jag var student så var studentlivet inte så aktivt i Kalmar. Men klassen blev en tight grupp och det blev vad vi gjorde det till. Vi fick mycket frihet under ansvar. 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

– Vi hade flera studiebesök och gästföreläsare under utbildningen. Vår huvudlärare Björn Axel Johansson var den som filmade skeppet Kronan. Vi fick också testa på många olika medier som TV, foto och film. Samtliga i klassen har fått jobb inom sitt utbildningsområde efter examen.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet?*

– Studietiden är något jag alltid bär med mig. Det var något som verkligen bidrog till att forma mig till den jag är idag. Hela grejen med studentlivet, att bo inneboende hos en 93-årig textilkonstnärinna, att festa, att få testa allt nytt och att få göra något man tycker är roligt, har skapat minnen och historier som jag bär med mig än idag. 

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Prova på så många olika saker som möjligt, både inom och utanför yrket.
  2. Var nyfiken.
  3. Var beredd att kavla upp ärmarna och jobba hårt.

*(alt Högskolan i Kalmar, Växjö universitet)