Månadens alumn: Safi Sabuni
I november möter du Safi Sabuni. Intresse, kunskaper och engagemang har tagit henne, från volontärarbete inom Erasmus Student Network, till att bli organisationens ordförande på internationell nivå. Idag bor hon i Bryssel och trivs med att leda förändringsarbete för internationella studenter.
Namn: Safi Sabuni
Ålder: 26
Nuvarande ort: Bryssel, Belgien
Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?
– Jag läste medie- och kommunikationsvetenskap med fokus på freds- och utvecklingsstudier och tog examen år 2013.
Vad jobbar du med?
– Jag är ordförande i Erasmus Student Network (ESN) på internationell nivå. Jag jobbar främst med forskning som är relaterad till internationell utbildning på högre nivå, politik och påverkansarbete, men också extern representation av ESN.
Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?
– Den roligaste delen av mitt jobb är att få representera ESN i olika sammanhang och att få berätta om de fantastiska saker som uppnås på lokal, nationell och internationell nivå. Det är också spännande att se hur mycket ESN bidrar till förändring och hur bra vi är på att stödja studenter. Jag måste ha en överblick över många olika områden så därför tycker jag att den största utmaningen med mitt jobb är att samordna alla olika ansvarsområden som vi har och prioritera det som är viktigast.
Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
– Jag var aktiv i VIS – Växjö internationella studenter (ESN Växjö) samtidigt som jag studerade vid Linnéuniversitetet. Jag var också ordförande för ESN Sverige, så min karriär växte samtidigt som jag var student. Så småningom blev jag ordförande för organisationen på internationell nivå. Under min studietid gjorde jag praktik på Plan International Sweden, en biståndsorganisation som arbetar med barns rättigheter i länder i tredje världen. Efter praktiken blev jag kvar hos Plan International och började jobba som deras Youth Engagement Officer och webbredaktör. Både praktiken och arbetet på Plan International Sweden tycker jag passade väl ihop med min utbildning.
Hur såg ditt studentliv ut?
– Mitt studentliv var väldigt aktivt. Förutom att vara volontär i VIS, var jag också anställd av Stallarna i Växjö och arbetade där en till två gånger i veckan. Jobbet på Stallarna är fortfarande ett utav de roligaste jobb jag har haft, eftersom jag gillade att servera och att prata med alla studenter.
Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet*? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?
– Under utbildningen lärde jag mig att utvärdera organisationsstrukturer, hur man kopplar utbildning till utvecklingsstöd och hur man kommunicerar. Jag förbättrade också min förmåga att tala inför publik och fick praktiska kunskaper i till exempel Photoshop, kunskaper som har hjälp mig mycket i arbetslivet.
Vad har du för relation till LNU idag?
– Jag tänker på Linnéuniversitetet när jag gör externa representationer eller när jag besöker andra universitet och träffar studentorganisationer. Jag är stolt över att marknadsföra Linnéuniversitetet och skulle uppskatta att få samarbeta mer med universitetet i framtiden. Jag tror också att det finns stora möjligheter till att bygga ett alumnnätverk, där vi kan lära oss mycket av varandra.
Kan du ge tre karriärtips?
- Ta reda på vad du vill arbeta med medan du fortfarande studerar. Tänk stort, tänk långsiktigt och använd det för att forma dina studier i rätt riktning.
- Försök att definiera dig själv på arbetsmarknaden genom att göra ditt CV så intressant som möjligt. Skriv inte bara in vad du har studerat i ditt CV, utan inkludera också andra intressen och färdigheter, såsom frivilligt arbete och andra projekt som du varit inblandad i.
- Den svenska arbetsmarknaden kan vara tuff, men ge inte upp!
*(alt Högskolan i Kalmar, Växjö universitet)