Kvantifierad egendata

Best paper award till medieteknik för visualisering av kvantifierad egendata

Isabella Nake, Aris Alissandrakis och Janosch Zbick presenterade en metod att ge användare insikt i sina egna data om aktiviteter, vid International Conference on Advances in Computer-Human Interactions (ACHI 2016).

Vi använder allt fler appar och enheter för att hålla koll på våra aktiviteter, vare sig det är musik vi lyssnar på, bilder vi tar eller träningsaktiviteter. Oftast är det dock appen eller enheten som kontrollerar all information och vi är begränsade i hur vi kan utforska eller interagera med datan.

Detta är något som Isabella Nake, som gått programmet Social Media and Web Technologies, tillsammans med dr Aris Alissandrakis, lektor vid institutionen för datavetenskap och medieteknik, och Janosch Zbick, doktorand, vill förändra. Deras konferensbidrag "Visualizing Quantified Self Data Using Avatars" vann en av best paper-priserna awards vid den nionde internationella konferensen Conference on Advances in Computer-Human Interactions (ACHI 2016) som ägde rum 24-28 april 2016 i Venedig i Italien.

Artikeln undersöker ett nytt sätt att visualisera så kallad kvantifierad egendata, på ett meningsfullt och underhållande sätt som ger användaren insikt i sin personliga data. Den tar upp möjligheten i att skapa en tjänst som låter användare koppla samman de appar som lagrar aktiviteter som de redan använder, analyserar mängden aktiviteter och sedan presenterar den information som blir resultatet. Visualiseringen föreslås ha formen av en avatar som kartlägger de olika aktiviteter användaren är engagerad i.

Utöver priset har författarna även fått en inbjudan att skicka in en utökad version av konferensartikeln till en tidskrift.

Mer information

ACHI 2016
Konferensartikeln