Patricia Moore

Designpionjären Patricia Moore besöker Linnéuniversitetet

Under nästa vecka får institutionen för design vid Linnéuniversitetet besök av den världsberömda amerikanska industridesignern Patricia Moore.

Institutionen för design har ett brett internationellt nätverk och samarbetar bland annat med Hong Kong Design Institute och det var där, på Open Design Forum som prefekt Sara Hyltén-Cavallius träffade Patricia Moore för första gången. De har hållit kontakten sedan dess och nu har Sara bjudit Patricia till Linnéuniversitetet för att studenterna ska få ta del av hennes arbete inom design.

– Patricia Moore är en föregångskvinna i designbranschen, hon förde in de mjuka värdena i industridesignen när hon började med sina nya metoder på 70-talet, vilket var revolutionerande då och fortfarande är, säger Sara Hyltén-Cavallius.

– I våra nya designutbildningar arbetar vi med begreppet + Change, vilket betyder förändring och Patricia Moore har förändrat sättet man arbetar med design genom att hon använde sig av den, på den tiden, nya metoden att involvera brukaren i designprocessen för att slutprodukten ska vara anpassad för den som ska använda den.

Patricia Moore har blivit utsedd av ID Magazine till en av de "40 mest socialt medvetna designers" i världen. 2000 valdes hon till en av de "100 viktigaste kvinnorna i Amerika", och ABC World News listade henne som en av "50 Amerikaner som definierar det nya milleniet."

Patricia Moore utklädd till äldre kvinna
Patricia Moore utklädd till äldre kvinna

På 70-talet började Patricia Moore med sina vågade sociala experiment för att studera äldres liv i norra Amerika. Hon reste runt i USA och Kanada utklädd till en kvinna i 80-årsåldern. På detta sätt fick hon uppleva hur äldre lever sitt dagliga liv. 1982 var hon klar med dessa studier, då hade hon besökt 116 städer i 14 stater och två kanadensiska provinser. Patricia iklädde sig rollen som gammal, både mentalt och fysiskt för att se hur man blir behandlad av det omgivande samhället men också av jämngamla, och fick syn på deras situation på ett helt annat sätt än om hon hade gjort en traditionell undersökning. Hon upplevde verkligen hur det var att leva som äldre kvinna och hur utsatt det var, hon blev vid något tillfälle misshandlad.

Patricia Moores företag MooreDesign Associates specialiserar sig på att utveckla nya produkter och tjänster för hela livslängden, olika behov för olika åldrar och förutsättningar. Patricia Moore har arbetat med många olika typer av design: kommunikativ design, forskning, produktutveckling och design, rumslig design förpackningsdesign, transportdesign, marknadsanalyser och produkt positionering.

Den 21 april kl. 15-17 hålls en öppen föreläsning med Patricia Moore med titeln "Sustainable Solutions for the Lifespan" och platsen är Sal Myrdal, Växjö

Kontaktperson; Therése Engdahl, kommunikatör, tfn: 072-703 95 44 Mobil