Polisutbildningen

Rekordstora kullar börjar på polisprogrammet

Linnéuniversitetet har fått i uppdrag av Polismyndigheten, att under en treårsperiod utbilda fler poliser än tidigare. Nytt för hösten 2016, utöver de utökade grundutbildningsplatserna, är att Polisprogrammet dessutom kommer att ges på distans.

– Vi är väl förberedda, säger utbildningschef Betty Rohdin. Mellan 2007 och 2008 hade vi också några större kullar och vi vet vad som krävs i form av mer personal, utökade lokaler, men också ett annat upplägg på delar av utbildningen.

Det är 240 blivande poliser, varav 49 på distans, som antagits till programmet i höst. Våren 2016 antogs ett 70-tal studenter. I höstens kull är drygt 30 % kvinnor

Antagning till distansutbildning till polis har varit stängd under en period, men det är nu Linnéuniversitetet som fått uppdraget att ta emot den första kullen på ett par år. Utbildningen på distansprogrammet kommer att ske i nära samarbete med Polismyndigheten. Under fyra veckor i höst sker undervisningen på plats i Växjö. Det gäller då främst undervisning i IT, radio och kriminalteknik, examinationer i vapen, konflikthantering, polisbilskörning och praktiska övningar. Den aktuella kullen består av 49 studenter och hälften av dessa kommer från Skåne. Den andra halvan består av studenter från Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Västergötland, Södermanland och Östergötland. Distansutbildningen är lika lång och har samma innehåll som utbildningen på campus. Behörighetskraven och antagningsprocessen är densamma som för campusutbildningen.

– Sedan vi fick beskedet att vi blir först ut med en ny distansutbildning, har vi arbetat hårt med att få alla bitar på plats. Det ska bli fantastiskt roligt att börja arbeta med den gruppen och jag ser framemot att träffa alla nya studenter idag, säger Betty Rohdin.

Linnéuniversitetet är därmed den största utbildaren av poliser i Sverige. Polisutbildningen har funnits i Växjö sedan 2001.

Hösten 2016 kommer cirka 800 polisstudenter att vara registrerade på programmet.

Upprop för alla nya studenter sker idag måndag, 29 augusti kl. 13.15.

Betty Rohdin, utbildningschef polisutbildningen, 070 - 372 54 90
Jonas Tenje, pressansvarig, 070 - 308 40 75