penna ligger i en uppslagen bok

Satir och manlighet på 1500-talet

Per Sivefors, docent i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning, har beviljats medel från Vetenskapsrådet. Projektet handlar om hur engelskspråkiga satiriska poeter i slutet av 1500-talet gestaltar manlighet.

− Det finns en intressant konflikt i dessa dikter mellan å ena sidan en ofta passionerad, rasande och obehärskad berättare och å andra sidan ett manlighetsideal som hela tiden betonar måttfullhet och balans, säger Per Sivefors.

Den tidsperiod han ska undersöka, 1590-1600, är en kulturellt och litterärt viktig brytningstid som innebär ett uppsving för satiren som genre. Samtidigt kan den, i en tid med speciella mansideal, ha varit svår att hantera. Det avspeglas i att många satiriska verk utsattes för omfattande censuringrepp. Även idag har satiren blivit aktuell, menar Per Sivefors. Till exempel på grund av morden på Charlie Hebdos redaktion och de reaktionerna dessa skapat.

Med projektet vill Per Sivefors försöka förstå inte bara hur manlighet gestaltas utan även kvinnlighet. Målet är att bidra till diskussionen om maskulinitet under tidigmodern tid, och samtidigt undersöka hur satiren som genre förhåller sig till gränser och normer.

Forskningsanslaget på 1 400 000 kronor har beviljats av Vetenskapsrådet.

Kontaktinformation
Per Sivefors, docent i språkvetenskap, 0470-70 87 10
Tove Nordén, kommunikatör, 070-367 14 53