Framstående forskare och studenter belönas vid Stipendiehögtid 2016
Varje år tilldelas forskare och studenter stipendier från olika fonder och stiftelser vid Stipendiehögtid på Linnéuniversitetet. Nytt för i år är att även Sparbanksstiftelsen Kronan delade ut stipendier under högtiden. Sammanlagt delas det ut stipendier för 900 000 kronor, fördelat på 44 stipendiater.
Dagen är ett nära samarbete mellan Linnéuniversitetet och ett flertal företag i regionen, vilka också är med och delar ut stipendier till forskare och studenter. Under eftermiddagen delar Sparbanksstiftelsen Kronan ut stipendier till uppsats- och examensjobbsstudenter.
Ur Tore Danielssons fond delas en rekordstor pott ut till tre forskare. Jimmy Johansson, Marie Johansson och Krushna Mahapatra mottar 100 000 kronor vardera för sin tekniska forskning med särskilt fokus på den lokala utvecklingen.
– Vid sidan av de stora akademiska högtiderna under vårterminen är höstens Stipendiehögtid ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma och belöna forskares och studenters goda arbete, säger Magnus Thureson, handläggare i stipendiekommittén.
Pressbilder från Stipendiehögtid (Bild ett från vänster är på samtliga stipendiater, bild två är på förmiddagens stipendiater och bild tre är på eftermiddagens stipendiater. Fotograf: Linnéuniversitetet/Johannes Rydström).
Följande stipendiater prisas under Stipendiehögtid 2016
Förmiddagen
Pär Stihl, Luisa El Berr, Emma Jacobsson, Linn Liljedahl, Darek Haftor, Amanda Karlsson, Emelie Rockler, Sofia Söderin, Hanna Hedqvist, Adisa Selava, Maximilian Müller, Elias Broman, Johanna Thulin, Tobias Ohlsson, Clara Alfsdotter, Mario Morgalla, Jimmy Johansson, Marie Johansson och Krushna Mahapatra.
Eftermiddagen
Jenny Bylow Angeling, Sebastian Wikell, Linus Adén, David Ulmhed, Tom Ivarsson, Viktor Bengtsson, Philip Skarheden, Johan Ling, Petra Ahnelöv, Adriana Morar, Malin Stolt, Elin Smith, Ida Svensson, Sara Lanninger, Stefan Henriksson, Therese Axelsson, Alexander Lyrbo, Tobias Nordborg, Linnéa Pankko, Emilia Donckert, Gustaf Jahnsen, Joakim Blad, Mikael Tarighi, Jesper Åhman och Håkan Nilsson.
Läs mer om årets stipendiater och vad deras arbeten handlar om nedan.
Presentation av förmiddagens stipendiater
Videums Entreprenörspris
Pär Stihl, lärare i polisiärt arbete.
Pär Stihl är en person som ser problem som utmaningar och han vill göra världen bättre. Han tar utgångspunkt i konkreta problem, har aldrig problem att ta hjälp från andra och har en enorm drivkraft. Hans första innovation är sedan länge bolagiserat i Simultanex och står inför kommersialisering. En teknisk innovation kring simultantolkning som innebär större flexibilitet, högre kvalitet på tolkarna och det sker genom ett säkert system som säkerställer rättssäkerheten. Användningsområdena är enorma. Genom Simultanex blev Pär 2015 en av Sveriges mest innovativa entreprenörer när SISP (Swedish incubators and Science parks) och Å-Forsk gemensamt utsåg dessa.
Pär har även utvecklat "Carl" en barnavatar som gör att man träna svåra samtal med hjälp av en mjukvara och där man ser Carl i bild men bakom honom finns Pär Stihl (och på sikt andra certifierade lärare) som agerar och styr minspel etc. Här har han utvecklat en feedbackmanual och detta projekt har rönt stort intresse runt om i Europa och Sverige.
Stipendiet är på 15 000 SEK
Videums entreprenörspris ska årligen tilldelas forskare eller forskarstuderande som under året i sitt forskningsarbete gjort insatser av betydelse för entreprenörskap och nyföretagande.
Inga-Brita Perssons minnesfond för studier i statsvetenskap och freds- och utvecklingsstudier
Luisa El Berr
Emma Jacobsson
Linn Liljedahl
Luisa och Emma är studenter inom freds- och utvecklingsprogrammet och Linn läser masterprogram i statsvetenskap. Det är andra året som detta stipendium delas ut.
Stipendiet är på 10 000 SEK
Rektor emeritus professor Hans Wieslanders fond för innovativ forskning vid Linnéuniversitetet
Darek Haftor, professor vid institutionen för informatik.
Darek Haftor har tilldelas detta stipendium för sina insatser inom forskningen kring ekonomiskt värdeskapande från digitala teknologier och digital information.
Han är grundare till, och forskningsledare för, Gunilla Bradley Centrum för Digitala Affärer som är en sammanslutning av forskare från olika institutioner och bedriver forskning inom temat digitala affärer. Dareks expertis fokuserar på hur användandet av digitala teknologier kan ge upphov till ekonomiskt värdeskapande. Darek leder en portfölj med forskningsprojekt inom detta tema, föreläser för studenter samt förser företagsledare i Sverige såväl som utomlands med konsultation.
Darek har cirka femton års erfarenhet från yrkesutövandet i näringslivet, i varierande positioner och branscher, i Norden, Europa, Mellanöstern och USA, där den röda tråden har varit att skapa värde från information och dess digitala teknologier. Darek har studerat olika discipliner, från matematik och statistik, datologi och informatik, via industriell ekonomi och företagsekonomi, till psykologi, sociologi och filosofi, vid olika universitet i Sverige, Europa och Nordamerika.
Hans arbete har blivit belönat med bland annat 'The Sir Geoffrey Vickers Memorial Award' från 'International Society for the Systems Sciences' samt 'The President's Achieving Excellence Award' från 'Wyeth Corporation', båda USA. Dareks forskningsarbete har bland annat resulterat i en modell för analys av underliggande samhälleliga normer vid digitalisering av verksamheter, en modell för hur information ger upphov till komplexitet i verksamheter, en modell för hur människans tidsdistorsion ger upphov till gömda kostnader i verksamheter och blir till en central kostnad för digitala verksamheter, samt en modell vägleder digitalisering av affärmodeller.
Stipendiet är på 10 000 SEK
Stiftelsen Barometern och Smålandspostens fördjupningsstipendium inom massmedia
Amanda Karlsson och Emelie Rockler.
För deras kandidatuppsats i journalistik:
"Det är fruktansvärt det som hänt. Jag bor alldeles här borta": En kvalitativ studie om mordet på Lisa Holm i Aftonbladet och Skaraborgs Allehanda
Amanda Karlsson och Emelie Rockler har jämfört hur en lokal morgontidning och en rikstäckande kvällstidning berättar om ett uppmärksammat mordfall och hur offer, gärningsman och det lokala samhället framställs i medieberättelserna. Uppsatsen visar hur olika aktörer representeras på antingen ett inkluderande eller exkluderande sätt, och hur mediepubliken inbjuds att delta i en sorgens gemenskap. Studien visar och diskuterar också de skillnader som framkommer mellan hur rikstidningen, med sin geografiska distans till brottsplatsen och lokalbefolkningen, framställer aktörerna jämfört med den lokaltidning som verkar på orten.
I sammanhanget: Mordpodden.
Stipendiet är på 10 000 SEK
Stiftelsen Barometern och Smålandsposten stipendium utdelas till student vid Linnéuniversitetet som författat en uppsats med anknytning till massmedia och massmedias roll i samhället.
SOL-stipendiet
Stipendium till studerande på programmen inom området för språk och litteratur.
Sofia Söderin, internationell administration med språk samt Hanna Hedqvist, språk, kultur och kommunikation.
Sofia Söderin läser femte terminen på programmet internationell administration med språk. Hon har erhållit bra betyg i både språk (spanska) och statsvetenskap. Sofia har under studietiden även visat ett stort engagemang och social kompetens. Hon har varit en mycket framgångsrik ordförande för vår studentförening VISKA under två år och har även i övrigt varit pådrivande när det gäller utvecklingen av vårt program. Sofia har även breddat sin utbildning och med framgång läst kursen i organisation och ledarskap, 7,5 hp vid sidan om sina programstudier under ht 2015.
Hanna Hedqvist får utmärkelsen SOL-stipendiet för sina mycket goda studieresultat men också för hennes utomordentliga sociala engagemang. Hanna har alltid ställt upp och hjälpt till med marknadsföringen av programmet, t.ex. gjorde hon en film om programstudenternas studieresa till Williams College. Som info-/webbansvarig i VISKA:s styrelse har hon mest arbetat med marknadsföringen. Hon har aktivt deltagit i studentlivet som nationsansvarig i Skånes nation, och är för närvarande webbansvarig på studentradion RadioLUR.
Stipendiaterna får 5000 SEK vardera
Birgitta Bergstens resestipendium
Adisa Selava
För främjande av internationella erfarenheter och kontakter. Studerande vid institutionerna för hälso- och vårdvetenskap och socialt arbete.
Adisa Selava skriver i sin stipendieansökan att hon som uppväxt i en bosnisk familj i Sverige genom hela sitt liv funderat över skillnader mellan olika kulturer. Adisa berättar också att hon är mycket intresserad av att skapa internationella kontakter och på så sätt få nya perspektiv på tillvaron som kan utveckla henne i yrkeslivet och som människa. Adisa har fått möjlighet att åka till Wenzhou Medical University i Kina för att genomföra den verksamhetsförlagda delen av sin utbildning på sjuksköterskeprogrammet vid Linneuniversitetet. I hennes ansökan om att få Birgitta Bergstens resestipendium finns en tydlig ambition utveckla förståelsen för kulturella skillnader i den mångfacetterade värld vi lever i – tankar helt i Birgittas anda.
Stipendiet delas ut av Birgitta Bergstens söner Martin och Björn Fransson.
Stipendiet är på 7500 SEK
Stipendiet delas i år ut för andra gången. År 2000 tillträdde Birgitta Bergsten en lektorstjänst i socialt arbete vid Växjö universitet. 2001 utnämndes hon till docent i socialt arbete och var som prefekt en nyckelperson i det arbete som 2003 förvärvade institutionen rätt att ge forskarutbildning i detta ämne.
Under fem decennier verkade hon i den akademiska världen, reste mycket och byggde upp ett brett internationellt kontaktnät som hade stor betydelse både för hennes utveckling som forskare inom socialt arbete och som människa. Syftet med resestipendiet instiftat till hennes minne av hennes söner är att stipendiesumman ska bidra till att mottagaren, precis som Birgitta, breddar sina vyer och skaffar sig en fördjupad förståelse för hur människor lever och arbetar i länder och kulturer som skiljer sig från den vi själva lever i.
Linnéakademins resestipendier
Maximilian Müller, doktorand vid institutionen för datavetenskap och medieteknik
Elias Broman, doktorand vid institutionen för biologi och miljö
Johanna Thulin, doktorand vid institutionen för socialt arbete
Tobias Ohlsson, doktorand vid institutionen för datavetenskap och medieteknik
Clara Alfsdotter, doktorand vid nationella forskarskolan i uppdragsarkeologi
Stipendiet delas ut av Mie Jernbeck, ordförande Linnéakademins forskningsstiftelse.
Växjö Energi AB – Stipendium inom Bioenergiområdet
Mario Morgalla, doktorand vid institutionen för byggd miljö och energiteknik.
Mario Morgalla har tilldelats stipendiet för sina studier av effekter vid användning av flerfassystem vid termisk förgasning av biomassa. Arbetet syftar till att utveckla ny teknik för framtidens bioraffinaderier. Där ska man kunna producera plaster, kemikalier och transportbränslen baserade på råvara från skogsindustrin istället för fossil råvara. Ett avgörande problem vid omvandlingen av skogsråvaran är att det bildas aromatiska kolväten (tjäror) som måste avskiljas i separata processteg. Mario arbetar med att undersöka och utveckla en metod för att omvandla tjärorna redan i förgasningsreaktorn med hjälp av suspenderade kolpartiklar som skogsråvaran själv bildar. Metoden ska bidra till högre utbyte och lägre kostnad vid produktion.
Stipendiet är på 10 000 SEK
Stipendiets syfte är att belöna hittills utfört arbete samt uppmuntra till fortsatta och fördjupade studier inom områden som syftar till att utveckla och sprida användningen av biobränslen för den svenska energiförsörjningen.
Tore Danielssons stipendiefond – Teknisk forskning med främjande av den lokala utvecklingen
Jimmy Johansson, docent vid institutionen för skog och träteknik
Marie Johansson, professor vid institutionen för byggteknik
Krushna Mahapatra, docent vid institutionen för byggd miljö och energiteknik
Stipendiaterna erhåller 100 000 SEK var
Jimmy Johansson verkar för en framåtsiktande användning av resursen skog och trä. Han har under de senaste åren arbetat med utvecklingen av forskarskolan ProWood med fokus på träindustrins utmaningar i Småland. Inom ProWood verkar idag sex doktorander som alla är kopplade till ett företag eller organisation med koppling till småländsk träindustri. Jimmy har även varit en viktig part för framtagningen av masterutbildningen innovation genom ekonomi, teknik och design. Utbildningen genomförs tillsammans med flera företag i Linnéuniversitetets närhet. Linnéuniversitetets strategiska samarbete med IKEA har varit en viktig arena för utbildningens framväxt, utformning och genomförande.
Jimmys egen forskning behandlar träteknik och fokus på effektiv produktion med hänsyn till trämaterialets egenskaper och användarens upplevelser av produkten. Möbelindustrin nära Linnéuniversitetet har ett stort behov av produktionsutveckling där automatiska system antas vara en del av utvecklingen. För att möjliggöra detta visar det sig dock att flera komponenter måste finnas på plats avseende flödesfokus, rätt utbildningsnivå och en stödjande och lärande organisation.
Jimmy och gruppen runt honom arbetar också med en arbetsmetodik för ytterligare effektivisera möjligheter för att samla grupper av företagsaktörer och akademi för att mötas och tillsammans arbeta kring teman för utveckling. Labmiljön som institutionen för skog och träteknik bedriver och utvecklar står i centrum för verksamheten och erbjuder snabba möjligheter att testa innovationsidéer.
Marie Johansson är professor vid institutionen för byggteknik och dessutom verksam inom Hållbar Samhällsbyggnad på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. På nationell nivå använder Marie plattformen som en av centralpersonerna inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation för att leda forskningen inom området Construction & Design. På lokal nivå är hon en av nyckelpersonerna för ökad samverkan mellan olika intressenter i träbyggnadsbranschen. Hon leder bland annat ett forsknings-projekt kring utformning av ett 22 våningar högt trähus med medverkan från industrin, SP och Linnéuniversitetet.
Marie Johanssons forskning handlar om lastbärande konstruktioner i trä. Under senare år har trämaterialet i allt högre utsträckning kommit att inta rollen som ett eftertraktat alternativ till andra material. En starkt drivande orsak till det har varit att det finns många miljöfördelar att exploatera. Exempelvis finns ett stort behov att bygga mer i Sverige idag. Inom bostadsbyggande finns en stark drivkraft att bygga även höga byggnader med trä som huvudsakligt lastbärande material. Kopplat till den utvecklingen kan ett flertal utmaningar identifieras av vilka vissa är forskningsfrågor. Marie är projektledare för projektet Höga byggnader i trä – konceptstudier som utgör en arena där institut, företag och lärosäten samverkar för att identifiera och lösa hinder för höga byggnader. I den rollen och i andra uppdrag som Marie åtagit sig är hon en central del i svenskt trähusbyggande.
Krushna Mahapatra har en doktorsexamen i ekoteknik och miljövetenskap. Hans huvudsakliga forskningsområde är tillämpningar av tekniker inom förnybar energi och energieffektivitetsåtgärder i den byggda miljön. Han har bred erfarenhet av att använda undersökningstekniker för att kartlägga attityder och uppfattningar gentemot olika värmesystem och energieffektiviseringsåtgärder. Detta är ett forskningsfält som ligger i tiden för att Sverige och andra länder ska kunna minska sin klimatpåverkan och möta de utsläppsmål som både EU och IPCC har satt upp. Krushnas forskningsfält befinner sig mellan teknikimplementering och användarnas uppfattningar och drivkrafter. Hans forskning involverar tekniska aspekter, men också sociala infallsvinklar. Krushna har under de senaste åren byggt upp ett brett samarbete med såväl företag och kommuner i regionen, som forskare inom olika fält som teknik, samhällsvetenskap och ekonomi. Dessa samarbeten ledde fram till att han erhöll det enda forskningsanslaget vid fakulteten för teknik (i den ordinarie omgången) från Kampradstiftelsen i år: "One-stop-shop business model for energy renovation of detached houses". Målet med denna studie är att utveckla, implementera och testa en så kallad one stop shop-affärsmodell för energirenovering av småhus. I denna samarbetar olika aktörer för att erbjuda husägare en kostnads- och energieffektiv, övergripande renovering levererad av en enda part.
Krushnas forskning är en brygga mellan dagens teknikutveckling och de mänskliga drivkrafter som driver verklig innovation och förändring.
"Tore Danielsson var arkitekt och intresserad av teknisk forskning, utveckling och framåtskridande. Han ville genom denna donation främja sådana ändamål. Danielsson var särskilt intresserad av den lokala utvecklingen inom det tekniska området."
Presentation av eftermiddagens stipendiater
50 000 SEK får:
Detaljstudie av tryckbrott i betongsliprar
Jenny Bylow Angeling och Sebastian Wikell
Kvalitetssäkring för innovativa gjuterier
Linus Adén och David Ulmhed
Nytt material i kontaktröret vid MAG-svetsning
Tom Ivarsson
Ökat kapacitetsutnyttjande genom reducerad processvariation
Viktor Bengtsson och Philip Skarheden.
25 000 SEK får:
Från månskensrinkar till SHL. Professionalisering och kommersialisering i Svenska Ishockeyförbundets tryckalster 1956–2016
Johan Ling
Ideella värden och ekonomi: ett motsatsförhållande?
En studie om ekonomistyrning i ideella föreningar
Petra Ahnelöv, Adriana Morar och Malin Stolt
Avfallshantering i trånga stadsutrymmen – exemplet Kvarnholmen, Kalmar
Elin Smith
Jämförelse och utvärdering av tre kromogena medium för detektion av
Extended-spectrum ß-lactamase (ESBL) hos Enterobacteriaceae
Ida Svensson
Vitamin C content in Sea Buckthorn artisan food products from Öland
Sara Lanninger
Drivkraft och förankring – Betydande aspekter för anestesisjuksköterskors beslut att avsluta sin tjänstgöring
Stefan Henriksson och Therese Axelsson
Produktutveckling av skalkonstruktion för 3-axiell universalmaskin
Alexander Lyrbo och Tobias Nordborg
Vad får dig att stanna
Linnéa Pankko och Emilia Donckert
Verksamhetsutveckling med hjälp av standardisering ett SMF:
En fallstudie där Gnosjöandan möter standardiserade arbetssätt
Gustaf Jahnsen, Joakim Blad och Mikael Tarighi
Portabelt demosystem för röjande signaler ifrån HDMI-anslutna bildskärmar
Jesper Åhman och Håkan Nilsson
Kontakt
Magnus Thureson
Ordförande stipendiekommittén
0480-44 61 37
magnus.thureson@lnu.se