dator

Vinnarna av Nobelpriset i ekonomi

"Båda är värda priset och det belönade forskningsområdet likaså"
Så kommenterar Hubert Fromlet, seniorprofessor vid Linnéuniversitetet, dagens beslut om ekonomipriset.

Beslutet att utse Oliver Hart och Bengt Holmström till årets vinnare av Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne ligger i tiden och ter sig viktigt för samhällsutvecklingen. Det belönade området "kontraktsteori" tillhör mikroekonomin och lägger grunden för otaliga kontrakt i vårt samhälle. Det kan gälla privatpersoner, företag och andra institutioner i samhället. Dessa kontrakt bör så långt som möjligt optimeras, vilket den belönade forskningen kan bidra till. Det sker inte minst genom skapandet av så kallade incitament som gör det, även efter tuffa förhandlingar, lönande eller attraktivt att skriva under ett kontrakt. Vidare gäller det att undvika fallgropar inför stundande kontrakt, vilket kontraktsforskningen också bidrar till.

– De båda pristagarna fanns med på min 10 i topp lista med troliga pristagare och det är naturligtvis extra roligt, säger Hubert Fromlet, seniorprofessor, Linnéuniversitetet

Här hittar du mer information om Nobelpristagarna