Flygplan

Affärsresandet som hälsofara

Stefan Gössling, professor i turismvetenskap, har fått artikeln ”The dark side of business travel: A media comments analysis” publicerad. Den handlar om reaktionerna på en tidigare artikel (”A darker side of hypermobility”) som publicerades för cirka ett år sedan och som fick en global media respons, bland annat genom inslag i CNN och Fox News. I den nya artikeln gör författarna en analys av online-kommentarerna på första artikeln.

– Det visar sig att en del av resenärerna inte alls håller med om att det är en belastning att flyga mycket, men det finns lika många som håller med, säger Stefan Gössling.

– Det finns resenärer som trivs med många resor, medan andra skulle vara väldigt glada om de slapp en stor del av resandet. Hälsomässigt kan vi nog konstatera att alla drabbas på ett eller annat sätt – vare sig de trivs med resorna eller inte.

– Vi drar därför slutsatsen att ju fler människor som behöver resa i arbetet, desto större plats på den allmänna agendan kommer affärsresandet att ta. De närmaste 10-15 åren är det troligt att vi får se stämningsansökningar riktade mot företag som inte arbetar för att minska deras anställdas resor. En minskning av antalet affärsresor kommer dock sannolikt inte att ske om de inte drivs av från företagsledningen och personalavdelningen med en tydlig strategi för att förbättra de anställdas hälsa.

– Långt ifrån alla resor är "nödvändiga", konstaterar Stefan Gössling. Tidigare forskning jag har bedrivit visar till exempel att det finns många affärsresenärer som samlar poäng för att komma in i nästa statuskategori, och som även gör sista-minuten resor endast för att behålla sin status. Här finns alltså möjlighet för, och kanske behov av, att politik och företag styr.

Läs artikeln här: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1361920916304606