Besök från SIDA och delegation från University of Rwanda

Linnéuniversitetet hade under onsdagen den 10 maj besök från SIDA och en delegation från University of Rwanda. Tanken och förhoppningen är att ingå i ett samarbete med dem under 2018-2023.

SIDA har sedan tidigare samarbetat med University of Rwanda, UR, och 12 andra partneruniversitet från Sverige. Det har varit ett av de största projekten SIDA jobbat med och bara under tredje fasen har det funnits en budget på över 50 miljoner dollar. Delegationen som var här fick en presentation av olika delar av LNU.

– Vi har under dagen presenterat LNU i sin helhet och speciellt Freds- och utvecklingsstudier, miljö, vatten och energi samt Media och kommunikation. Vi har också presenterat samverkan och olika sätt att samarbeta med samhället som är en viktig del av Linnéuniversitetet idag. Det har varit positiva diskussioner om utbyte där SIDAs nya projekt med Rwanda kan ge bra möjligheter för utveckling, berättar Ann-Charlotte Larsson, Vice rektor för internationalisering och innovation.

University of Rwanda har idag 14 olika campus och startar nu ett arbete som ska sammanfoga dessa till 10 stycken i första steget. Här har LNU erfarenheter om att samverka och arbeta på olika orter.
– Fojo har idag redan ett projekt med Rwanda och vi skulle vilja formalisera ett större samarbete med specifika områden. Värdegrundsmässigt ligger vi närmare varandra än vad man tror. University of Rwanda är också väldigt nyfikna på distansutbildning.

Charles Murigande som är huvudansvarig för UR beskriver Linnéuniversitet och det möjliga samarbetet:

– LNU har gjort en imponerande resa på kort tid och har många områden vi kan ta nytta av. Idag har vi redan ett litet samarbete med Fojo och har förstått att media är ett stort område för Linnéuniversitetet. Biologi och marin är också intressant, även om vi inte är ett kustland så har vi många stora sjöar.

Charles avslutar med att säga:
– Vi träffar 8-10 andra universitet men Kalmar och Linnéuniversitetet har gett oss ett bra intryck. Kalmar är en fin småstad och vilket grymt läge ni får för det nya universitetet i hamnen.