Cecilia Österman

Cecilia Österman får Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris

Årets Levipris tilldelas Cecilia Österman, lektor på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet. Hon får priset för sina sätt att utveckla arbetsmiljöutbildningen för ingenjörsstudenter.

– Jag blev jätteglad och stolt. Jag är i gott sällskap när jag ser vilka som fått den här utmärkelsen tidigare och när jag fick motiveringen blev jag rörd.

– Min främsta styrka är nog min genuina passion för en god arbetsmiljö och ett effektivt arbetsmiljöarbete som gynnar både verksamhet och personalens hälsa och välbefinnande.

Det säger Cecilia Österman, universitetslektor i sjöfartsvetenskap på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitet, som tilldelats 2017 års Levipris. Levipriset är Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris och Cecilia får priset som djupt engagerad lärare för blivande ingenjörer i arbetsmiljöfrågor.

Juryns motivering lyder: Cecilia Österman står för nytänkande i sin pedagogik och finner alltid kreativa lösningar för att skapa intresse för ämnet arbetsmiljö bland teknologer och yrkesverksamma ingenjörer. Få personer har samma spets och bredd i sina ämneskunskaper. Cecilias förmåga att vara verksam på fältet i kombination med en iver att lära är en oerhörd styrka för att sprida kunskaper och entusiasmera ingenjörer att fördjupa sin kunskap inom ämnet arbetsmiljö.

Vad är det då som driver Cecilia som lärare inom detta område?

– Nyfikenhet och återkoppling. Vad funkar i olika utbildningssammanhang och för olika grupper av åhörare? Det är jätteroligt när studenter hör av sig, ibland lång tid efteråt, och berättar hur de haft nytta av utbildningen, beskriver utmaningar, frågar om råd eller och delar bilder eller länkar om arbetsmiljö som jag får använda i utbildningen. Extra roligt är det när studenter vill skriva exjobb om arbetsmiljöarbete, då känns det som att jag lyckats väcka intresset.

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset, som är på 50 000 kronor, syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet och delas ut av Sveriges Ingenjörer den 15 oktober.

Pressmeddelandet från Sveriges Ingenjörer.

Foto: Fredrik Davidsson, Sjöfartstidningen