TV4 Nyhetsmorgon

Docent från Linnéuniversitetet medverkade i TV4 Nyhetsmorgon

Under torsdagsmorgonen den 26 oktober gästade Lennart Magnusson, docent vid Linnéuniversitetet, Nyhetsmorgon i TV4. Han var där tillsammans med Inger Wahlberg från Göteborg som vårdar sin mamma och sin man i hemmet.

Enligt Socialstyrelsen ger en tredjedel av yrkesverksamma vuxna (45-64 år) i Sverige hjälp, stöd och vård till en närstående. En av dem är 63-åriga Inger Wahlberg i Göteborg som vårdar sin mamma och sin man i sitt hem. Under torsdagsmorgonen gästade hon Nyhetsmorgon i TV4 tillsammans med Lennart Magnusson som är docent vid Linnéuniversitetet på Institutionen för hälso- och vårdvetenskap och verksamhetschef på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka.

– Det är tufft. Men vi har faktiskt till 99 procent fått väldigt fin hemtjänstpersonal, säger Inger Wahlberg.

"Man vill att det ska bli bra"

Siffror från Socialstyrelsen visar att nio av tio anhöriga tycker att det känns bra att ge vård, hjälp och stöd. En av åtta tycker att det ofta eller alltid känns krävande. I Nyhetsmorgon berättade Inger Wahlberg att hon valt rollen som anhörigvårdare.

– Jag vill, för jag tänker så här: hur skulle jag vilja ha det när jag blir i den åldern och ska in på något äldreboende? Då vill jag ha det lite lyxigt, jag vill ha det skönt, säger Inger Wahlberg.

Lennart Magnusson berättade att det finns flera faktorer som spelar in när en anhörig vårdar en närstående.

– Det är nog en kombination. Precis som Inger berättar så vill man ta hand om sina närstående. Men det kan också vara att man känner en oro, att man vill att det ska bli bra.

Inkomst och hälsa påverkas

Enligt Socialstyrelsen har var tionde yrkesverksam person i Sverige minskat sin arbetstid och var tjugonde har slutat arbeta helt på grund av vård av anhörig. Så är även fallet med Inger Wahlberg. Ersättningen för den omvårdnad som hon ger består av det hemvårdsbidrag som betalas ut till mannen.

– Då mäter man hur mycket hjälp han behöver på en skala 1-5. Och utefter det får han en summa på några tusenlappar och ska då avlöna mig, säger Inger Wahlberg.

Lennart Magnusson berättade att hemvårdsbidrag inte längre finns i alla kommuner. Men att det finns ett förslag från EU om en minimumgräns där man ska kunna få ersättning fem dagar för att vara hemma för vård av anhörig och att det också garanteras att det inte påverkar den framtida pensionen.

– För det är ju ett bekymmer. Dels att om man slutar arbeta så påverkas inkomsten, sen påverkar det pensionen, sen påverkar det hälsan, och också möjligheten att vara socialt delaktig. Så det har många konsekvenser, säger Lennart Magnusson.