digital modell av hand

Forskare i medieteknik bakom uppmärksammat framtidsföretag

Shahrouz Yousefi, lektor i medieteknik, är en av personerna bakom en ny teknik för att styra mobilen med hjälp av gester med händerna. Nu har företaget ManoMotion uppmärksammats av Ny Teknik och Affärsvärlden som ett av landets mest spännande teknikbolag.

När tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden för tionde året i rad sammanställde Sveriges mest lovande teknikbolag i sin 33-lista, var ManoMotion ett av dem. Dessutom uppmärksammades företaget lite extra, eftersom man blev framröstat som publikens favorit.

ManoMotion bildades 2015 och arbetar med att skapa tekniker för intuitiv interaktion mellan människan och smarta enheter. Via den vanliga kameran i exempelvis din mobil kan man skapa en modell av dina händer i 3D, för att du sedan i realtid ska kunna styra applikationer som arbetar med till exempel virtuell eller förstärkt verklighet (Virtual respektive Augmented Reality).

En av de tre grundarna till ManoMotion är Shahrouz Yousefi, lektor i medieteknik vid Linnéuniversitetet. Tillsammans med forskarkollegan Haibo Li vid KTH ligger han bakom de algoritmer som utgör grunden till företagets teknik, och som tagit fem år att utveckla.

Läs mer hos Ny Teknik

33 nya vinnare tar plats på historiska listan
Manomotions vr-mus tog hem publikpriset
Manomotion: Skapar framtidens mus – med mobilen