skiss över kardanknuten

Forskare i systemekonomi får två patent beviljade

Basim Al-Najjar, professor i systemekonomi vid Linnéuniversitetet, har fått ett amerikanskt patent för en algoritm som kan användas för att automtiskt optimera tidpunkt för underhåll av en maskin, samt ett svenskt patent för en effektiv och enkel kardanknut för överföring av krafter och rörelser mellan axlar.

A method and an apparatus for predicting the condition of a machine or a component of the machine. Det är namnet på det amerikanska patent som Basim Al-Najjar, professor i systemekonomi vid Linnéuniversitetet, nyligen fick beviljat. Det handlar om en algoritm, skriven för Windows, som tar emot digitala signaler från komponenter i maskiner och automtiskt optimerar tidpunkt för underhåll av maskinen genom identifiering och lokalisering av problemet, diagnostisering samt en noggrannare förutsägning av vibrationsnivån hos maskinen.

Basim Al-Najjar har även fått beviljat ett svenskt patent, A universal coupling for transferring rotary movements between an input shaft and an output shaft (BAN02). BAN02 är en effektiv och enkel kardanknut för överföring av krafter och rörelser mellan två roterande axlar som har en varierande kontaktvinkel om 0°–ca 90°. Den eliminerar begränsningen i användandet av kardanknuten i olika konstruktioner i till exempel många befintliga mobila maskiner, som kräver större kontaktvinkel än 35°.