Anna Tenje, kommunalråd i Växjö kommun

Första spadtaget för EPIC

Efter flera års diskussioner togs idag första spadtaget till EPIC (tidigare kallat teknikens hus). Huset kommer att ligga på parkeringen strax norr om hus M på campus i Växjö.

- Detta är en unik satsning och unikt samarbete mellan kommun, näringsliv och universitet, sa Anna Tenje, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun. Detta är trippel helix på riktigt!

Rektor Stephen Hwang var inne på samma sak:

- Nationellt sett är detta en oöverträffad satsning. Vi skapar en enastående studiemiljö där både gymnasieelever och studenter kan knyta nära kontakter med näringslivet.

Jörgen Sjöstrand, styrelseledamot för GoTech, menar att EPIC kommer att bidra till att väcka intresse hos unga för industri och teknik, och tillägger:

- EPIC blir också en arena för modern svensk industri.

EPIC ska vara ett utbildnings- och forskningscentrum där gymnasieelever, studenter, forskare och näringsliv ska få tillgång till en maskinpark med den senaste tekniken inom maskinteknik och produktionsteknik. I huset finns det även verkstäder och labb.

EPIC ska bli en samlings¬punkt för undervisning och forskning inom teknik och ytterligare höja kvaliteten på de tekniska utbildningarna i Växjö.

Bakom EPIC står Växjö kommun, Sydsvenska Handelskammaren, GoTech (en förening som drivs av teknikföretag i Växjö) och Linnéuniversitetet, och planen är att verksamheten ska vara igång våren 2018.

Det var kylig väder för publiken.
Det var kylig väder för publik och deltagare.
Barn från förskolan Äventyret släppte ballonger i luften.
Första tårtbiten gick till Teknikumeleven Julia Hultqvist som kom på namnet EPIC.