Bild på en grupp glada män som fått pris på Södras Hackathon.

Hackathon för att ta skogsbruket in i framtiden

Fem mixade lag av olika discipliner från Linnéuniversitetet ställde upp på Södras hackathon som anordnades i mitten av maj. Syftet var att ta skogsbruket in i framtiden och studenterna skulle under 24 timmar komma på nya sätt att arbeta med teknik och skogsbruk. Det kunde bland annat handla om att visualisera skogsbruk på ett intressant och lättförståeligt sätt.

- Vi blev oerhört imponerade över den kreativitet lagen uppvisade och det blev också tydligt hur mycket ett dedikerat team faktiskt kan åstadkomma på bara 24 timmar, säger Örjan Vorrei på Södra.

Det vinnande bidraget i kategorin bästa idé utgick från en teknik kallad "block chain". Idén skulle möjliggöra helt nya affärsmodeller genom att på ett nytt, förenklat och säkert sätt genomföra affärer med olika parter.
I kategorin bästa produkt presenterades en spelidé som byggde på att koppla samman det faktiska skogsbruket med en blandning av spelen Pokémon go och Tamagotchi.

De vinnande lagen i respektive kategori tilldelades en prissumma på 10 000 kr. Nu ska resultaten från övningen sammanställas och ytterligare intervjuer hållas med deltagarna för att förstå idéerna på ett djupare plan.

- Samarbetet med universitetet har stärkts av denna övning. Vi har lärt oss mycket och jag känner mig övertygad om att detta är ett koncept som skapar stort värde för Södra och som vi kommer att fortsätta med, säger Örjan Vorrei.

Michael Johansson är engagerad i studentföreningen Kodkollektivet som anordnar denna typ av hackathon tillägger att det varit ett mycket lyckat event och att det är något som de kommer att fortsätta med även i framtiden.