Gruppbild på medarbetarna i designbyrån Addi

Hemmaplan är drömplan för samverkanssugen designbyrå

”Vi känner inte varandra fast att vi sitter nära”. Designbyrån ADDI i Kalmar är inte ensam om att vilja samverka med andra regionala, producerande företag – men att hitta samverkansformer har varit ett hinder. Det vill Linnaeus Innovation Design Lab ändra på.

För tio år sedan grundades ADDI i Kalmar av Andreas Karlsson och Johan Malmquist. För ett år sedan anslöt Karl-Magnus Lillqvist-Sjöberg. Alla tre är tidigare studenter på Linnéuniversitetets produktdesignprogram i Pukeberg.

I snart ett år har projektet Linnaeus Innovation Design Lab (Lidlab) haft sin bas i just Pukeberg. Lidlabs syfte är att stärka banden mellan Linnéuniversitetet, näringslivet och samhället.

– Jag ser Lidlab som en ögonöppnare för många företag. Det är det helt förutsättningslösa och kreativa mötet som leder någonstans och skapar kontakter som annars hade varit svåra att skapa, säger Andreas.

– Just därför är Lidlabs seminarier och workshoppar i Pukeberg riktigt bra. Det gäller att få dit företagen en första gång för att de ska förstå vad de har att vinna på att möta varandra, säger Karl-Magnus.

Bollplank kan vara skillnaden mellan idé och färdig produkt

Trenden inom design just nu är mer öppna samarbeten. Att hitta bollplanken och kontaktytorna har inte bara med produktutvecklingen att göra. Utan rätt kontakt finns risken att idén, konceptet eller visionen aldrig blir en färdig produkt. En önskan är att ingå i ett nätverk med konstruktörer och ingenjörer för att bolla idéer. Att samarbeta med lärare eller forskare på Linnéuniversitetet, som kan fungera som bollplank vid behov, möjliggör mycket. Det är killarna på ADDI överens om – och de är inte ensamma.

Karl-Magnus under Lidlabs workshop hösten 2016
Lidlab möjliggör nya möten i regionen. Här deltar Karl-Magnus från ADDI i en av höstens workshoppar.

– Det finns en efterfrågan på ett regionalt nätverk med producerande företag för att utbyta tankar. Vi arbetar med ett företag där deras vd efterlyser samma sak. Jag tror att Lidlab kan skapa kontakter och affärer som gynnar regionen, säger Johan.

"Behöver ett större nätverk"

Den korta versionen av ADDI:s tioåriga resa är att allting "har flutit på". Trots erbjudande om anställningar i Stockholm ville Andreas och Johan stanna i Kalmar. De har vunnit designpriset Red Dot Design Award, minglat med Singapores regering – och plötsligt behövt ta ställning till en förfrågan om att designa business class-interiören till Singapore Airlines flygplan.

– Någon i regeringen hade kontakter i flygbolaget. Vi fick en förfrågan, men vi konkurrerade med gigantiska designbyråer världen över, säger Johan.

De känner att det som saknas efter tio år är att få ut en riktig produktsuccé.

– Vi har flera koncept som fått internationell uppmärksamhet, men inte gått att producera. Men med rätt samverkanspartners ökar möjligheterna, säger Johan.

Kanske är Linnaeus Innovation Design Lab ett steg på vägen mot produktsuccén?