mikrofon

Humpodd om alternativa medier och deras påverkan på demokratin

Vad händer när traditionell journalistik utmanas av alternativa medier på nätet? Vad får det för följder för kunskapsflödet och för det öppna och demokratiska samhället?

Dessa frågor diskuteras med Tommy Gustafsson och Hans Hägerdal i det senaste avsnittet av Humpodd – aktuell forskning inom konst och humaniora vid Linnéuniversitetet. Gäst är Media- och kommunikationsvetaren Kristoffer Holt. Han forskar på misstron mot traditionella medier samt på deltagar- och medborgarjournalistik i så kallade alternativa medier, som ofta anklagas för att hetsa mot minoriteter och sprida anonymt hat. Alternativa medier spelade också en stor roll i det amerikanska presidentvalet. Kristoffer Holt menar att etablerade medier helt missade att många av väljarna fick sin information från just alternativmedia, vilket beredde väg för Donald Trumps valtriumf.

I Sverige har Kristoffer Holt granskat innehållet på sajter som Avpixlat och Fria tider, som lanserar sig som sanningssägare i kontrast till "gammelmedias" så kallade censur. Tonläget är ofta mycket högt i alternativmedia vilket även påverkar och skapar ett högt tonläge i den offentliga debatten.
− Det är unikt för Sverige i jämförelse med andra länder, säger Kristoffer Holt.

Här kan du lyssna på HumPodd.