Jan Gulliksen, Christel Gustafsson och Thomas Karlsson

Hur hanterar Sverige bäst digitaliseringen?

Det var en fråga Jan Gulliksen, professor vid KTH och tidigare ordförande i regeringens digitaliseringskommission, behandlade i ett seminarium i ämnet datavetenskap. Seminariet filmades och går att se i efterhand.

Digitaliseringen lämnar ingen oberörd eller opåverkad. Vi möter den dagligen och i alla livets skeden, både som privatpersoner och som yrkesverksamma. Digitaliseringen handlar inte om datorer eller IT-system, utan om allt runt omkring som påverkas av den digitala tekniken.

1 juni 2017 samlades drygt 60 personer både på plats i Växjö och på distans för att ta del av seminariet "Digitalisering och digital transformation" som anordnades av institutionen för datavetenskap och medieteknik i samverkan med LTC. Huvudtalare var Jan Gulliksen, professor vid KTH, tidigare ordförande i regeringens digitaliseringskommission och medlem i det nya digitaliseringsrådet. Seminariet handlade mycket om lärdomarna från arbetet i digitaliseringskommissionen och om hur Sverige bäst hanterar digitaliseringen.

Ur slutbetänkandet från Digitaliseringskommissionen lyfte Jan Gulliksen fram fyra punkter:

  1. Organisation för digitalisering – inrätta en ny myndighet med ansvar för att främja digitaliseringen.
  2. Strategi för digitalisering – anta en strategi som ger riktning och kraft åt digitaliseringsarbetet.
  3. Ledarskap för digitalisering – stärk ledarskapet så att digitaliseringens möjligheter används.
  4. Kompetens för digitalisering – prioritera att bygga kompetens för att säkerställa välfärd och tillväxt i det digitala samhället.

Bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter

Digitaliseringskommissionens arbete har lett fram till den digitaliseringsstrategi som regeringen lanserade i mitten av maj i år. Visionen är ett hållbart digitalt Sverige och det övergripande målet att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Strategin är indelade i fem delmål: Digital...

  • kompetens
  • trygghet
  • innovation
  • ledning
  • infrastruktur

Digitaliseringsmyndighet i Kronoberg?

Under seminariet berättade också Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun, och Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör på Region Kronoberg, om de insatser som görs för att landa en digitaliseringsmyndighet i Kronoberg. OECD-rapporten som gjordes för ett par år sedan konstaterade att Kronoberg är som humlan som kan flyga. Här finns enligt Christel Gustafsson en bra mylla för en myndighet som ska driva ett område med snabb utveckling.

Se seminariet i efterhand

Vill du ta del av seminariet i efterhand? Det finns på https://www.youtube.com/watch?v=Hx1NzIE-_XA&t=3899s

Nästa frukostmöte

Nästa frukostmöte i institutionen för datavetenskap och medietekniks digitaliseringsserie äger rum onsdag 6 september och har rubriken Så här bygger vi IT-kompetens för att möta digitaliseringen. Den här gången fokuserar vi på goda exempel på hur företag i regionen arbetar med att kompetensutveckla den egna personalen. Läs mer om frukostmötet här.

Bilden: Från vänster Jan Gulliksen, Christel Gustafsson och Thomas Karlsson