Sharafat Ali och Bo Jonsson

Innovativ glasbeläggning får anslag av Vinnova till kommersialisering

Forskare vid Linnéuniversitetet och Linköpings universitet satsar nu på att kommersialisera det nya glasmaterial man utvecklat – en mikrometertunn film som kan göra vanligt fönsterglas tre gånger hårdare och har stor potential för skärmar i smarta telefoner och surfplattor.

Repor och sprickor i mobiltelefonens skärm är mer regel än undantag. I fjol kunde forskargruppen inom glasteknologi vid Linnéuniversitetet, i samarbete med Linköpings universitet, presentera ett helt nytt material som man utvecklat – en mikrometertunn film som gör glas av olika typer betydligt hårdare och tåligare. Nu är man på gång att kommersialisera sin uppfinning, som man sökte patent på i november 2016.

– Vi har bildat ett bolag för att utveckla, licensiera och förädla vår produkt, för användning i smarta telefoner, vindrutor i fordon med mera. Ett mycket viktigt stöd för bolagets utveckling är det anslag vi nu fått av Vinnova, berättar professor Bo Jonson som är ledare för detta projekt och VD i bolaget.

Vinnova, som är Sveriges innovationsmyndighet, har beslutat att bidra med 300 000 kr inom sin utlysning Innovativa startups 2017. I motiveringen skriver man bland annat att "projektet bygger på en innovation med stor potential, vidare är resonemanget kring framtida tillväxtpotential trovärdigt".

Projektet heter "Hårda tunna filmer för transparenta material t ex pekskärmar i mobiler och surfplattor" och ska pågå under mars-augusti 2017. Det kommer att genomföras av forskarnas bolag som fått namnet HPViCo AB, vilket står för High Performance Vitreous Coatings (på svenska ungefär högpresterande vitrösa beläggningar). Förutom Bo Jonson är även docent Sharafat Ali, forskare vid Linnéuniversitetet, samt professor Jens Birch och docent Per Eklund vid Linköpings universitet delägare i HPViCo.

Mer om projektet

Projektet har som målsättning att kommersialisera innovationen av ett nytt material, "hårda, tunna filmer". En transparent tunn film läggs med avancerad teknik – magnetron sputtering – på ett annat transparent material, till exempel glas eller plast. Ett vanligt fönsterglas blir då ungefär tre gånger hårdare. En uppenbar marknad är skärmar i smarta telefoner och surfplattor som ofta spricker när de tappas. Dessa produkter har en årlig försäljningsvolym om ca 1,5 miljarder enheter, vilket ger en stor marknadspotential.

Innovationen har kommit till genom ett grundforskningsprojekt i samarbete mellan Linnéuniversitetet och Linköpings universitet. Tunna filmer som består av vanliga grundämnen – kisel, syre och kväve – tillverkas så att minst ett grundämne till binds i materialet. Filmen är vitrös, det vill säga i glasform, vilket bidrar till att den är transparent.

Mer information

• Professor Bo Jonson, Institutionen för byggd miljö och energiteknik, Linnéuniversitetet, 070–813 47 11, bo.jonson@lnu.se
• Anders Runesson, forskningskommunikatör, 0470-70 81 70, anders.runesson@lnu.se