Joachim Toft

ISAAC – matematikkongress vid Linnéuniversitetet

Just nu pågår matematikkongressen ISAAC vid Linneuniversitet. Kongressen med matematikforskare från hela världen hålls i år vid Linnéuniversitetet i Växjö. Tidigare år har den bland annat ägt rum i Berlin, Macao, London, Moskva, Ankara och Toronto. Joachim Toft, professor i matematik vid Linnéuniversitetet säger:
– Det är stort för Växjö och universitet att få stå värd för en så pass erkänd och välrenommerad kongress.

I samband med kongressen berättar Anders Tengstrand, som byggde upp matematikverksamheten vid universitetet, om matematiken i Sverige under 1900-talet. Få vet att Sverige faktiskt är ett av de främsta matematikländerna.

Så här svarar Anders på frågan varför matematiken är ett viktigt ämne:
– Vårt samhälle har blivit mer komplicerat och bygger på allt mer avancerad teknik. Mycket av det vi använder dagligen bygger på högre matematik; hållfastheten hos väggar och tak, bilarnas dynamiska utformning, ljuset i våra hem, våra TV-apparater och naturligtvis våra datorer. Om vi försöker blicka in i framtiden så kan nya teknologier utvecklas, som bygger på kvantmekanik och det är en gren av fysiken som är oupplösligt sammanflätad med matematiken.

Anders Tengstrand
Anders Tengstrand i samtal med kongressdeltagare.

Vid kongressen delas utmärkelser ut, bland annat pris till en ung framstående forskare.

Nyhet om kongressen på SVT:s hemsida: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/varldens-framsta-matematikforskare-i-vaxjo

För mer information kontakta professor Joachim Toft, e-mail joachim.toft@lnu.se telefon: 0470-70 84 65.

Till kongressens hemsida