Talare inför åhörare

Konsten att leda sig själv diskuterades på residenset i Kalmar

Att leda sig själv är en konst som är svårare nu än för 15–20 år sedan. Varför då? Den frågan ställde Magnus Grönblad till chefer och studenter som samlades i residenset i Kalmar, hos landshövding Thomas Carlzon.

Magnus Grönblad, numera ledarskaps- och organisationsutvecklare inom Telia, har ägnat många år åt att träna sig själv och andra i – att leda sig själv och att förstå den viktiga skillnaden mellan självkänsla och självförtroende.

Den som jobbar som chef och leder andra behöver veta en del om sina egna motiv och drivkrafter för att bli en bra ledare. Det är det som självledarskap bland annat handlar om. Mikael Lundgren, lektor vid Linnéuniversitetet, fortsatte inspelet till studenter och ledare genom att diskutera hur en ledare blir en ledare och vad följarna betyder för den som leder.

I publiken satt studenter från Juniorledarskapsakademin och chefer med anknytning till Centrum för ledarskap i Småland. Ett syfte med aktiviteterna inom centrumet är att skapa intressanta möten mellan verksamma ledare och studenter som har intresse av ledarskap, något som landshövdingen uppmuntrade.

Och svaret på frågan om varför det är svårare att leda sig själv nu? Diskussionen mellan ledare och studenter handlade bland annat om alla intryck vi får från andras, till synes lyckliga och framgångsrika liv, i sociala medier. Det gäller att träna sin självkänsla så att man inte blir beroende av ständiga bekräftelsekickar.

Magnus och Thomas poserar glatt för kameran i inomhusmiljö
Magnus Grönblad och landshövding Thomas Carlzon