vindkraft

Linnéuniversitetets studenter besöker lokala energiföretag

Energibranschen söker efter arbetskraft och Linnéuniversitetet tar nu med sina studenter i elkraft och datateknik på en studieresa bland några av regionens energiföretag.

Fredagen den 21 april besöker studenterna en solcellsanläggning på Engaholm Gård utanför Alvesta, vattenkraftstationen Lidekvarn vid Åby samt vindkraftverken i Karryd Bokelund utanför

– Vi vill visa studenterna några olika anläggningar för förnybar energiproduktion och samtidigt informera om energisektorn som är en möjlig arbetsmarknad för blivande högskoleingenjörer i elektroteknik och i datateknik, säger Anders Haggren, programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet i datateknik.

En nyligen genomförd kompetensbehovsanalys bland Sveriges energiföretag visar att rekryteringsbehovet bara ökar och företagen tycker att det blir svårare och svårare att rekrytera.

Förutom att se och lära mer om de elproduktionsanläggningarna får studenterna möjlighet att träffa representanter från bland annat Alvesta Energi för att prata möjligheter till sommarjobb, examensarbete och liknande.

– Vår förhoppning är att studenterna ska bli motiverade till fortsatta studier och förstå att de svenska energiföretagen behöver dem när de tagit sin examen. Att energibranschen, på riktigt, är en framtidsbransch, säger Paul Andersson, regionchef och representant för Energiföretagen Sverige.