Lunchseminarium i teknikkvarnen

Lunchseminarium i teknikkvarnen

Innan semestern genomfördes det första lunchseminariet inom Linnaeus Technical Centre i Älmhult med syfte att kombinera kunskapsinhämtning, kontaktskapande och en god lunch.

Erling Svensson från Älmhultsföretaget 3D MetPrint berättade under en lunch i teknikkvaren i Diö, om den nya tekniken för att skriva ut produkter i metall, lager på lager. Det är idag möjligt att skriva ut produkter i metall med solid metall, men utan begränsningar i design. Tjugofem personer från sex lokala företag tog tillfället att skapa kontakter med andra företag och ny teknik samtidigt som man åt lunch tillsammans.

Att additiv tillverkning i metall skulle vara en metod för endast tillverkning av prototyper motbevisades. Egenskaper och ytor är efter tillverkning jämförbart, och ofta bättre, än konventionellt tillverkade produkter. Materialvalet är idag inte en begränsande faktor utan de flesta material finns att tillgå på marknaden. På 3D MetPrint i Älmhult arbetar maskinen med verktygs- och rostfritt stål, aluminium, titan och Inconel med den maximala dimensionen av 25x25x30 cm.

Det behöver inte heller vara dyrare att tillverka med 3D-printing, under förutsättning att konstruktörer tar fram ritningar anpassade för metoden. Erling visade att metoden idag är konkurrenskraftig och att det stora hindret idag är att kunskapen om att konstruera för 3D-printing. Har dina konstruktörer kunskap om additiv tillverkning? Om du kontaktar oss på Linnaeus Technical Centre så kan vi assistera med att bringa ny kunskap till ditt företag.

Ambitionen är att vi under hösten månadsvis kommer att hålla ett seminarium där det är du som företag som önskar seminarium och tekniknoden som arrangerar din önskan. I teknikkvarnens kreativa miljö träffas lokala företag för att tillsammans arbeta för en mer konkurrenskraftig region. Tveka inte att höra av dig till Linnaeus Technical Centre om du har något övrigt att önska, som till exempel konstruktion av produkter med additiv tillverkning.