Amanda Ask tidigare student

Månadens alumn: Amanda Ask

I september möter du Amanda Ask som tidigt valde att engagera sig under sin studietid. Ett engagemang som gav henne viktiga kunskaper och kontakter för arbetslivet. Idag trivs hon mitt i händelsernas centrum, som deputy business manager på transaction services sales på SEB i Stockholm.

Namn: Amanda Ask
Ålder: 30 år
Nuvarande yrke och ort: Stockholm och SEB.

Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?

– Jag har läst programmet för Internationella Affärer och tog examen från Linnéuniversitetet 2012. Därefter läste jag en masterutbildning i International Business Management i Uppsala.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar på en avdelning som heter Transaction Services på SEB i Stockholm inom divisionen Large Coprporates och Financial Institutions. Områdena som jag arbetar inom brukar man inom bankvärlden kalla för Cash Management och Trade Finance. Cash Management innebär att vi som bank hjälper våra kunder i att hantera sina likvida medel. Trade Finance innebär att banken är med och finansierar kundens handelsflöden, som vanligen sker internationellt.

Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?

– Det bästa med att arbeta på bank är att få sitta med i händelsernas centrum och få chansen att få vara med och påverka. Jag trodde aldrig jag skulle börja arbeta på bank men efter internship på SEB Markets blev jag lockad av att lära mig mer om bankvärlden.

– Ibland kan det vara utmanande att få ihop alla interna dialoger för att lösa kundens utmaningar och frågor. Jag tror vi kan bli bättre på att förenkla både för kunderna och för oss själva.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Jag hade nog redan innan jag började arbeta en ganska tydlig bild av vad jag ville göra och började därför tidigt att söka jobb. Detta var såklart en krävande tid och jag sökte många olika tjänster innan jag fick en anställning. I vissa fall ringde jag och frågade om praktik istället för att få in en fot. Under andra perioder arbetade jag nästan gratis för att få erfarenhet. Min första riktiga jobberfarenhet fick jag på mitt internship på Business Sweden i Peking och därefter öppnade sig flera dörrar.

Hur såg ditt studentliv ut?

– Jag var väldigt engagerad utöver mina studier och deltog aktivt i studentlivet. Här skapade jag livslånga kontakter med vänner som jag umgås med än idag. Jag började som vice ordförande i Kalmar ESS och blev året därpå ordförande i Näringslivsutskottet. Jag fick vara med och driva väldigt många spännande projekt. Utöver detta var jag engagerad i Unga aktiesparares styrelse och satt med i programrådsstyrelsen för programmet Internationella Affärer.

– Studentlivet och föreningslivet var ett komplement till det akademiska livet där jag fick kunskaper som jag har haft stor nytta av i arbetslivet. Jag lärde mig att leda team, att organisera projekt och att lägga budgetar. Det jag inte lärde mig i klassrummet lärde jag mig här, och framförallt så hade jag oerhört kul på vägen!

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

– Jag hade kontakt med arbetsmarknaden på flera olika sätt under studietiden vilket jag tyckte var en bra mix som fungerade för mig. Som ordförande i Näringslivsutskottet tog jag initiativet att starta en karriärmässa för ekonomistudenter, Business Day. Vi bjöd då in olika företag som vi ansåg vara attraktiva arbetsgivare att medverka och träffa studenter vilket blev ett jättelyckat koncept. När jag läste vidare i Uppsala satsade jag på att träffa företag via olika event och företagsrepresentationer. Då det väl var dags att skriva min masteruppsats gjorde jag detta på företaget Atlas Copco. Att skriva uppsats för ett företag kan jag verkligen rekommendera.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet*? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?

– Utöver de akademiska ämnena som jag lärt mig tar jag med mig kunskapen om hur man analyserar, strukturerar och löser ett problem. Även mina utlandsstudier i Taiwan lärde mig att bli bättre på att planera min tid och vara mer effektiv eftersom att vi där läste flera kurser parallellt.   

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?

– Jag har varit och föreläst på programmet Internationella Affärers arbetsmarknadsdag. 

Kan du ge tre karriärtips?

  1.  Ligg på. Var proaktiv. Ta initiativ. Du måste du jobba hårt för att realisera ditt drömjobb.
  2. Nätverka med potentiella arbetsgivare och delta i olika evenemang under studietiden. Fortsätt nätverka även efter du har fått ditt första jobb.
  3. Börja träna på logiska, numeriska och verbala tester redan innan examen.

* (alt Högskolan i Kalmar, Växjö universitet)