Månadens alumn: Johan Bergqvist
I november möter du Johan Bergqvist som tack vare goda kontakter fick jobb direkt efter avslutad ekonomexamen. I dag jobbar han som produktionsanalytiker och trivs med utmaningen att hjälpa företag med effektiviseringar för ökad tillväxt.
Namn: Johan Bergqvist
Ålder: 32 år
Nuvarande yrke och ort: Produktionsanalytiker, Trollhättan
Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?
– Jag läste i Kalmar och var klar med studierna på vårterminen 2015. Jag läste turismekonomprogrammet i grunden men läste sedan till kurser för att ta en ekonomexamen.
Vad jobbar du med?
– Jag är produktionsanalytiker på IUC Väst i Trollhättan. Vi är en del av innovationssystemet. Innovationssystemet är ett samlingsnamn för de offentligt finansierade verksamheter som arbetar med företagsstöd, allt för att skapa tillväxt nationellt, regionalt och lokalt. Vi på IUC Väst hjälper små och medelstora produktionsbolag i Fyrbodal med att öka tillväxten och sin konkurrenskraft. Jag är ute på bolagens produktionsenheter och analyserar produktionen och de processer som är kopplade till densamma. Utifrån analysen coachar jag sedan bolagen genom ett målstyrt förbättringsarbete för att skapa en mer kostnadseffektiv verksamhet.
Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?
– Det roligaste med mitt jobb är att träffa nya människor, se alla olika företag och interagera med dess ledningsgrupper. Jag kommer i kontakt med många olika typer av företag och branscher och får själv vara med i diskussioner inom deras operativa och strategiska arbete.
– Alla människor är olika och det är utmanande att få med alla på samma tåg och förstå innebörden av förändringar och effektiviseringar i ett bolag. De mjuka aspekterna i mitt arbete är inte att underskatta.
Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
– Genom kontakter träffade jag en rekryterare som hade behov av en snabb rekrytering av en business controller till en kommun på Öland. Jag gick på intervju och fick jobbet på en gång.
Hur såg ditt studentliv ut?
– Mitt studentliv var rätt lugnt. Jag var några år äldre än de flesta när jag började plugga. Jag jobbade vid sidan av studierna för att slippa studielån och dessutom både spelade jag, och var tränare i handbollen i Kalmar.
På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
– Jag deltog på arbetsmarknadsdagar och andra aktiviteter när jag hade möjlighet.Jag hade tre olika jobb vid sidan av studierna, på Kalmar FF, Liljas bil och som studentmedarbetare på Linnéuniversitetet, på avdelningen för externa relationer. Dessa arbeten gav mig många kontakter med näringslivet.
Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?
– Jag tar främst med mig Kalmar som stad, både jag och min sambo älskar Kalmar. Vi träffades där och spenderade således våra första år tillsammans i Kalmar. Vidare hade jag aldrig haft den roll jag har idag utan universitetets hjälp. Den hjälp som Linnéuniversitetet erbjuder studenter att komma ut i arbetslivet är guld värd.
Vad har du för relation till Linnéuniversitetet idag?
– Jag har kontakt med några tidigare kollegor vid universitetet och har också några vänner kvar i Kalmar och på Öland.
Kan du ge tre karriärtips?
- Skaffa kontakter och nätverka mycket under studietiden.
- Var med på arbetsmarknadsdagar, kringarrangemang och prata med arbetsgivare och ta vara på deras visitkort. Ring upp dem sen när det är dags för att söka jobb.
- Skriv ditt examensarbete tillsammans med ett företag så att du får en näringslivskoppling.