Porträtt Rebecca Solnevik

Månadens alumn: Rebecca Solnevik

I mars möter du Rebecca Solnevik. Ett stort intresse för naturvetenskap tog henne till Optikerprogrammet. Tack vare sina kunskaper från utbildningen hjälper hon idag människor med deras synhälsa.

Namn: Rebecca Solnevik
Ålder: 23
Nuvarande yrke och ort: Optiker i Växjö.

Vad läste du på Linnéuniversitetet* och när tog du examen?

– Jag läste Optikerprogrammet i Kalmar och tog examen 2015. 

Varför valde du att bli optiker?

– Jag valde mellan att bli tandläkare, meteorolog och optiker eftersom jag gillar naturvetenskap. Valet föll på optiker för att när jag läste om det lät det som ett spännande och kul yrke. Jag trivdes jättebra på utbildningen så jag ångrar inte mitt val. Jag har många valmöjligheter inom yrket och jag kan även arbeta internationellt.

Vad är roligast med ditt jobb och vad ser du som den största utmaningen?

– Det roligaste är att få träffa så många olika människor, men det viktigaste med mitt jobb är att hjälpa människor som har problem med sin syn. Jag uppskattar att få underlätta deras vardag så gott jag kan och med min kunskap kan jag plocka fram vad som är bäst för varje individ och den personens syn.

– En utmaning med mitt jobb är att det ofta är mycket att göra, vilket främst beror på den optikerbrist som finns.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

– Det är ganska lätt att få jobb som optiker. Det är stor brist på optiker i hela landet, så jag hade flera olika alternativ att välja bland när jag sökte jobb. Dock började jag ändå med att söka jobb ganska tidigt, eftersom jag visste att jag ville jobba i Växjö.

Hur såg ditt studentliv ut?

– Jag var mycket aktiv i studentlivet och var med på så mycket som möjligt. Det var en rolig tid med många fester och evenemang. Jag var engagerad i utbildningsföreningen och var studeranderepresentant i fakulteten för hälso- och livsvetenskaps utbildningsråd. Under min studietid träffade jag vänner och skapade också nätverk, som jag hoppas ska vara livslånga. Vi hade en bra och tight studiegrupp och var nära lärarna. Studentlivet var jätteroligt!

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

– I utbildningen ingår det praktik som optiker. Under studietiden jobbade jag också extra i en optikerbutik både på helger och under sommaren.

Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet*?

– Jag fick en blick för livet när jag började studera. Under studietiden har jag lärt mig att ta ansvar och att ta hänsyn till andra. Framför allt så har jag vuxit som person.

Vad har du för relation till Linnéuniversitetet* idag?

– Vi har en gemensam Facebookgrupp för alla som läst till optiker. Vi använder sidan som ett forum för frågor. Vi delar även med oss om lediga tjänster och liknande. Den sidan är ganska viktigt för mig då det är skönt att ha ett bollplank om jag skulle stöta på svårigheter jag vill lösa åt mina kunder. Dessutom är den viktig för att kunna hålla kontakten med kollegor och vänner Sverige över.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Tro på dig själv så kommer du långt.
  2. Visa dina kunskaper, det inger förtroende.
  3. Vad glad och alltid trevlig.

* (alt Högskolan i Kalmar, Växjö universitet)